Vestea care dă speranțe: ce ar mai putea trata noul vaccin dezvoltat împotriva Covid-19

Vestea care dă speranțe: ce ar mai putea trata noul vaccin dezvoltat împotriva Covid-19

Cercetătorii vin cu vești bune pe final de an – cel puțin trei vaccinuri împotriva Covid-19 vor fi puse pe piață în perioada următoare. În plus, noul ser poate avea și alte efecte benefice.

Pe final de an, au venit câteva vești bune. Trei companii au anunțat că vaccinurile pe care le dezvoltă au rezultate îmbucurătoare și vor cere aprobare pentru a fi vândute. Se așteaptă, așadar, ca-n perioada următoare să înceapă și campania de vaccinare, cel mai fericit scenariu fiind undeva la începutul anului viitor.

În acest context, pandemia ar putea fi ținută sub control și, dacă lucrurile merg bine, anul viitor numărul infectărilor ar putea să scadă semnificativ. Între timp, însă, se pare că vaccinul dezvoltat pentru a pune capăt pandemiei poate fi folosit pe viitor și pentru tratarea altor boli. Declarația îi aparține medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Ce ar mai putea trata noul vaccin dezvoltat împotriva Covid-19

Medicul s-a referit la vaccinurile dezvoltate de Moderna și Pfizer, cele care ar avea o eficiență de peste 90%. Valeriu Gheorghiță susține că aceste seruri sunt pe bază de mesager ARN, care este un cod, și nu conțin virus inactivat.

„Reprezintă, dacă vreți, rețeta după care se fabrică acea proteină. Vaccinul conține de fapt acea rețetă, strict pentru acea proteină. Acest segment de ARN face parte din secvența ARN. Acest lucru a permis să avem într-un timp scurt o cantitate mare de ARN mesager care a putut fi studiat în aceste studii clinice. Este și motivul pentru care s-a putut ajunge în acest stadiu de studii de preaprobare într-un interval de câteva luni”, a spus medicul.

Într-un scenariu optimist, noul vaccin ar putea fi folosit și-n afecțiunile oncologice, adică ar putea trata anumite forme de cancer, potrivit Digi24.

„Odată administrat unei persoane, organismul nostru decodifică acest mesaj și produce această proteină fără să mai facem boala, însă vom face anticorpi strict împotriva acestei proteine și vom fi protejați față de infecția eventuală cu SARS-CoV2. Nu va fi finalul acestei vaccinări COVID, foarte probabil această tehnologie va fi folosită de aici înainte ani de zile pentru multe alte boli infecto-contagioase, dar și pentru terapii genice și pentru terapia în cancer și alte boli genetice. Este un salt uriaș pe care medicina l-a făcut și cred că tot acest efort conjugat al cercetării medicale furnizează rezultatele extrem de valoroase de astăzi”, a adăugat acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI