Cel mai performant aparat NASA va fi trimis pe Marte în 2020: ce poate să facă

Cel mai performant aparat NASA va fi trimis pe Marte în 2020: ce poate să facă

NASA a creat un nou rover pe care îl va trimite pe Marte și este cel mai performant dintre toate aparatele pe care le-a trimis agenția pe planeta roșie.

Roverul Perseverance va fi gata de trimis pe Marte într-o misiune din vara lui 2020. Vorbim despre cel mai avansat echipament pe care agenția l-a trimis vreodată pe planeta roșie. Cele mai interesante sunt instrumentele de imagistică pe care roverul le are instalate. Acestea îi vor permite să navigheze și să studieze îndeaproape planeta Marte.

În total, noul rover NASA are cinci astfel de instrumente vizuale, fiecare cu propriul rol în misiune. Cercul din partea albă este lentila instrumentului Perseverance numit SuperCam, în cutiile mici și gri se găsesc două imager-e Mastcam-Z, iar în părțile exterioare ale acestora sunt poziționate cele două camere de navigare ale roverului.

Ce pot face instrumentele de pe roverul Perseverance al NASA

Împreună cu laserele și spectrometrele sale, SuperCam-ul va examina rocile și solul de pe Marte, în căutare de compuși organici care ar putea arăta dacă a existat viață pe planetă. Cele două Mastcam-Z sunt camere de rezoluție foarte înaltă care vor lucra împreună pentru a deveni un instrument care să îmbunătățească roverului capacitatea de deplasare, dar care vor permite, în același timp, agenției spațiale să observe roci și sedimente în orice locație. Acest lucru va permite experților NASA să afle detalii despre istoricul geological planetei.

În ciuda pandemiei, agenția americană spune că misiunea prin care plănuiește să trimită roverul în spațiu este încă în picioare. Misiunea de lansare va avea loc undeva în vara anului 2020, iar roverul Perseverance ar urma să aterizeze pe planeta Marte la începutul anului 2021.

Dacă agenția spațială va rata lansarea din 2020, va mai putea plănui una nouă abia în 2022, pentru că de asta depinde orbita planetei Marte, în relație cu Pământul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: