12 ian. 2020 | 12:26

Cel mai mare oraș subteran te lasă cu gura căscată: cum l-au făcut în antichitate

ACTUALITATE
Cel mai mare oraș subteran te lasă cu gura căscată: cum l-au făcut în antichitate

Deși ne place să credem că ne cunoaștem foarte bine istoria și înțelegem cum funcționau lucrurile în urmă cu câteva mii de ani, unele descoperiri ne arată contrariul.

Arheologia este o ramură științifică fascinantă. Ne atrage atenția asupra unor descoperiri incredibile care fac parte din cultura unor civilizații. Multe dintre acele popoare poate nici nu mai există în ziua de azi. Deși am progresat enorm în ultimele câteva sute de ani, în continuare ne întrebăm cum a fost posibilă realizarea unor structuri dinaintea erei noastre.

În categoria misterelor greu de explicat intră și un oraș subteran descoperit în regiunea Cappadociei. Anumite bucăți din el par să fi fost realizate în urmă cu până la 5000 de ani. Locașul a fost identificat de către arheologi în apropierea cetății Nevşehir. Întregul teritoriu este popular de mult timp datorită colecției de orașe și sate subterane, dar cea mai recentă descoperire este fără precedent.

Descoperirea sa, cum se întâmplă de multe ori, s-a petrecut din greșeală. O companie de construcții a demolat 1500 de clădiri de deasupra orașului subteran, în cadrul unui proiect elaborat de renovare urbană. În mod previzibil, descoperirea arheologică a pus pe butuci orice altă inițiativă.

Fiind incredibil de mare, orășelul subteran avea o serie de încăperi cu roluri foarte bine definite, de la depozite de vin, până la bucătării, scări, pivnițe, grajduri, capele și ateliere. O presă de ulei era responsabilă de realizarea uleiului care era folosit în lămpile de iluminat ale întregii structuri.

Conform experților, orășelul ar fi putut fi un complex mare, auto-sustenabil, cu mai multe guri de aerisire și canale pentru distribuirea apei. Unii cercetători sunt de părere că motivul pentru care s-a făcut efortul titanic pentru realizarea lor are legătură cu pericolul unor războaie. Pentru a supraviețui cotropitorilor, oamenii s-au ascuns sub pământ. Își protejau intrarea cu niște ușii imense de piatră care puteau fi manipulate din interior, în timp ce accesul la fiecare etaj putea fi de asemenea restricționat cu alte pietre imense.

Dimensiunea completă a orașului este în continuare necunoscută, până la finalizarea escavărilor. Se estimează însă că este vorba de aproximativ 46,5 hectare de tuneluri și încăperi, până la o adâncime de 113 metri. Una peste alta, pare să fie cel mai mare astfel de ansamblu subteran realizat vreodată sau, cel puțin, descoperit până la ora actuală.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele