Cel mai important studiu despre pandemie: ce cred oamenii, în Europa

Cel mai important studiu despre pandemie: ce cred oamenii, în Europa

Pentru cea mai mare parte a pandemiei, fiecare a țară a implementat diferit măsurile de prevenție și control. Un nou studiu atrage atenția asupra reacției populației la acele măsuri în țările europene.

În timp ce o mare parte dintre români sunt foarte supărați pe măsurile adoptate în ultima jumătate de an de guvernul Orban, reacția în Europa față de autorități este cu totul alta. Italienii, de exemplu, au o mare problemă cu Uniunea Europeană și cu modul în care economii puternice, precum cele din țările nordice, s-au opus planului economic de ajutorare.

Sondajul ale cărui concluzii le voi detalia mai jos a fost realizat în iunie şi iulie pentru organizația More in Common (Destin comun), dar a fost făcut public abia ieri, după ce a fost comunicat în prealabil unor oficiali cu rang înalt de la Berlin, Paris, Bruxelles şi Londra. Această analiză atrage atenția asupra contextului în care majoritatea țărilor europene au decis să finanțeze planul de relansare a Europei.

Cea mai tristă concluzie vine din partea italienilor dezamăgiți de EU. Doar 33% dintre ei mai sunt de părere că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, în timp ce 44% au afirmat că le-a scăzut încrederea în Uniune.

Dacă erai în căutarea unei urme de optimism, majoritatea persoanelor chestionate în Regatul Unit (62%), Olanda şi Germania (57% în fiecare din cele două ţări) declară că pandemia „a arătat că cei mai mulţi oameni din ţara noastră sunt preocupaţi unii de alţii”. În Franţa, această cifră este de numai 40%.

Tot francezii sunt dezamăgiți de modul în care au reacționat autoritățile din țara lor la pandemie, Doar 39% sunt mândrii de statul francez în contextul actual, iar procentul este identic și în Marea Britanie. Germania și Olanda sunt în extrema cealaltă, aproximativ două treimi dintre oameni sunt foarte încântați de modul în care s-au desfășurat lucrurile. La întrebarea dacă guvernul a fost „competent” în faţa pandemiei, 72% dintre germani răspund afirmativ, faţă de numai 40% dintre francezi şi britanici.

Din fiecare țară, aproximativ 2000 de oameni au răspuns la acest sondaj, iar speranța pentru ceea ce urmează nu este îmbucurătoare. În Franța, doar 35% dintre oameni sunt ”încrezători în capacitatea guvernului de a răspunde provocărilor care ne așteaptă”. Proporția atinge 67% în Olanda și 60% în Germania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI