Experții se tem că următoarea pandemie ar putea fi creată de teroriști

Experții se tem că următoarea pandemie ar putea fi creată de teroriști

Experții spun că virusul COVID-19 a apărut aproape sigur în mod natural, mai degrabă decât să fie bioinginerizat. Dar asta nu înseamnă că următoarea pandemie nu va implica un virus mortal proiectat în laborator, așa cum susține un om de știință de la Harvard, Vivek Wadhwa într-un nou eseu din Foreign Policy.

„Acum este prea târziu pentru a opri răspândirea globală a acestor tehnologii – cutia Pandorei a fost deschisă”, a scris el. „Trebuie să tratăm pandemia de coronavirus ca o repetiție completă a ceea ce urmează – din păcate, aceasta include nu numai virusurile care provin din natură, ci și pe cele care vor fi proiectate în mod deliberat de oameni”, completează acesta.

Acest lucru se datorează în principal unei revoluții tehnologice în ingineria genetică, potrivit lui Wadhwa, care consideră că va oferi biohackerilor instrumentele de care au nevoie pentru a crea agenți patogeni letali. Și nu doar într-un laborator scump, ci dintr-o configurație simplă, ieftină, DIY.

Tehnologia din spatele editării genelor a devenit extrem de ieftină și relativ simplă

Progresele în secvențierea genetică și editarea genelor – în special CRISPR – ne-au permis atât să proiectăm, cât și să edităm gene individuale, rearanjându-le după bunul plac, oferindu-ne controlul asupra unui proces care a preluat funcțiile naturale.

Cercetătorii chinezi au început chiar să editeze genomul embrionilor umani, în unele cazuri pentru a-i face rezistenți la infecția cu HIV. În ciuda reacției internaționale, cercetătorul chinez He Jiankui a început chiar și experimente care implică „copii CRISPR”, ale căror genomi au fost editați înainte de naștere.

O tehnică a ADN-ului a permis cercetătorilor chiar să reînvie o tulpină dispărută a virusului variolei, așa cum subliniază Wadhwa.

Ar putea această nouă cercetare să conducă într-adevăr la o pandemie concepută de teroriști? Probabil că nu încă, dar tehnologia se îmbunătățește întotdeauna, iar potențialul de rău este enorm.

În mai 2018, Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății (CHS) a testat un scenariu fictiv în care foștii politicieni americani au fost rugați să răspundă doar unei astfel de situații, așa cum a scris Vox la acea vreme. Rezultatele nu au fost grozave: 150 de milioane de morți în aproximativ un an.

„Dacă încercați în mod deliberat să creați un agent patogen letal, care se răspândește cu ușurință și fără să avem măsuri adecvate de sănătate publică pentru a atenua efectele, atunci acel lucru pe care îl creați este printre cele mai periculoase lucruri de pe planetă”, a spus Piers Millett, expert în politică științifică și securitate internațională, Future of Life Institute într-un interviu din 2018.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: