Ce se întâmplă când iei LSD într-o anumită doză. Efecte surpriză asupra creierul

Ce se întâmplă când iei LSD într-o anumită doză. Efecte surpriză asupra creierul

Noile cercetări conferă o credibilitate suplimentară zvonurilor că microdozarea dietilamidei acidului lisergic (LSD) sau consumul prea mic de medicament psihedelic pentru a avea un trip, dar suficient pentru a simți efecte, te pot ajuta să te concentrezi mai bine.

În studiul controlat cu placebo, publicat recent în revista European Neuropsychopharmacology, oamenii de știință de la Universitatea Elvețiană din Basel și Universitatea Olandeză Maastricht au oferit voluntarilor o doză mică de LSD sau un placebo, apoi au măsurat capacitatea lor de a acorda atenție și de a prelucra informații, precum și supravegherea dispoziției lor.

Cum a decurs studiul despre LSD

La fel ca majoritatea cercetărilor psihedelice, studiul a fost oarecum mic și limitat, astfel încât orice descoperire ar trebui luată cu scepticism. Dar echipa de cercetători a găsit diferențe clare între nivelurile de dozaj cu LSD, identificând liniile de la care începe și se oprește.

O doză tipică recreativă de LSD începe de obicei de la aproximativ o sută de micrograme. Dar, în acest caz, medicii au procedat altfel.

Cei 24 de voluntari ai studiului – care au raportat că au folosit psihedelice în medie de 2,75 ori înainte de experiment – au primit fie cinci, zece, fie 20 de micrograme de LSD, iar unui al patrulea grup i s-a administrat un placebo, pentru a se asigura că orice modificare a fost cauzată de drogul în sine. Au existat doar șase voluntari în fiecare grup, deci va fi necesar un studiu mai amplu pentru a valida concluziile acestuia, dar acesta este și primul experiment care distinge varietatea răspunsurilor individuale la fiecare nivel de doză.

La cinci micrograme, voluntarii au reușit să se concentreze și să acorde atenție mai multă – un efect care a reapărut în rândul grupului cu cea mai mare doză la 20 de micrograme – dar a raportat, de asemenea, sentimente mai mari de anxietate. De asemenea, grupul cu cinci micrograme s-a simțit mai prietenos, potrivit studiului.

La 10 micrograme, participanții au început să simtă un sentiment sporit de conștiință, conform studiului, un efect care a fost preluat în grupul de 20 de micrograme. În mod surprinzător, cele mai semnificative efecte s-au produs la doza de 20 de micrograme, la care participanții au avut cea mai notabilă îmbunătățire a dispoziției, dar s-au simțit și cei mai confuzi.

Dacă încerci să faci o microdoză, studiul nu oferă prea multe informații despre ghidul utilizatorului, dincolo de sugerarea că s-ar putea să nu aibă rost să iei mai puțin de cinci micrograme. Cu toate acestea, ceea ce realizează cercetarea este să stabilească o foaie de parcurs pentru alți oameni de știință, aflând ce efecte ale LSD-ului apar la ce doză și clarificând modul în care oamenii de știință s-ar putea aștepta ca acest lucru să aibă în vedere propriile lor cercetări.