Interlopul drogat de CIA cu LSD în cel mai ciudat experiment de control al minții

Interlopul drogat de CIA cu LSD în cel mai ciudat experiment de control al minții
Sursa foto: Federal Bureau of Prisons

CIA este o organizație prestigioasă din Statele Unite, însă practicile sale nu au fost întotdeauna cele mai respectabile.

Pe la începutul Războiului Rece, agenția de informații era convinsă de faptul că o tehnică sau un medicament care ar permite controlul minții umane fusese descoperit de comuniști. A pornit apoi propriul program secret, pe care l-a numit MK-ULTRA. Scopul final era descoperirea unei substanțe de control al minții pe care s-o poată folosi ca armă împotriva inamicilor.

Unul dintre cobaii CIA a fost chiar James „Whitey” Bulger, un șef al crimei organizate care a terorizat Bostonul timp de mai multe decenii. Din 1970 și până în anii ’90 s-a ocupat cu crime, șantaj și trafic de droguri.

Acum, unul dintre jurații care a votat pentru condamnarea șefului organizației criminale spune că regretă decizia, după ce a aflat de experimentele derulate de agenția de informații pe interlopul american. Janet Uhlar a fost unul dintre cei 12 jurați care l-a condamnat pe Bulger la închisoare în 2013, pentru un caz care implica și 11 crime.

Într-o serie de scrisori din închisoare adresate femeii, Bulger descrie experimentele la care a participat fără să știe cu câteva decenii înainte.

Ce a presupus, de fapt, experimentul CIA și cât de dur a fost acesta

Programul MK-ULTRA a fost unul dintre cele mai extreme experimente făcute vreodată pe subiecți umani. A fost creat și implementat de un chimist pe nume Sidney Gottlieb. Din acesta făceau parte medici și alți subcontractanți care administrau doze mari de LSD prizonierilor, dependenților și altor categorii vulnerabile de oameni.

Lui Bulger și altor deținuți li s-a oferit timp redus de detenție în schimbul participării la studiu. De asemenea, li se spunea și că ar participa, de fapt, la cercetări medicale pentru descoperirea unui remediu pentru schizofrenie. Din scrisorile lui Bulger reiese că CIA îi păcălea să simtă că, prin participarea la experiment,  subiecții ar face ceva folositor pentru societate.

În scrisorile către jurat, Bulger spune că a fost drogat cu un halucinogen puternic de peste 50 de ori în timpul primei sare încarcerări. Acesta mărturisește că a fost afectat de coșmaruri și halucinații groaznice și nu a putut dormi pe perioade mai lungi de câteva ore după ce i-a fost administrat LSD-ul.

Janet Uhlar spune că acum că regretă decizia și că ar fi votat altfel dacă ar fi știut la ce fusese supus deținutul. Aceasta spune că se poate ridica întrebarea dacă Bulger a fost, într-adevăr, vinovat de crimele pe care le-a comis. „Nu a omorât înainte de LSD. Creierul i-ar fi putut fi afectat, deci cum am putea spune că a fost cu adevărat vinovat?”, se întreabă femeia.

Bulger a decedat în 2018, la 89 de ani, bătut până la moarte de alți deținuți din închisoarea în care își servea sentința.

Citește și:
Sursa: AP