Ce pensie primești dacă ai salariu mediu pe economie. Ce trebuie să știi ca să ai bani la bătrânețe

Ce pensie primești dacă ai salariu mediu pe economie. Ce trebuie să știi ca să ai bani la bătrânețe

Anul acesta a fost cel mai bun profesor de educație financiară pentru mulți dintre noi și asta doar pentru că ne-a făcut să ne gândim mai mult la viitor și la ce să facem acum ca să ne securizăm finanțele mai târziu.

Momentele de insecuritate financiară ne fac să gândim strategii pentru un viitor în care să nu ne mai zbatem pentru a avea îndeajuns de mulți bani ca să putem trăi.

De aceea, ne putem gândi încă de pe acum, ce putem face să avem un viitor sigur din punct de vedere financiar, atunci când vom ieși de pe piața muncii.

Cât vei câștiga la pensie dacă acum ai salariu mediu?

În momentul de față, un român care intră în câmpul muncii şi va cotiza timp de 35 de ani, ar putea primi o pensie lunară de 1.625 de lei, luând în calcul un ultim salariu net de 4.000 lei, potrivit calculelor CFA România, asociaţie a analiştilor financiari certificaţi internaţional și reprezentanţi ai administratorilor de pensii private.

Din această sumă totală, o parte în valoare de 1.080 de lei va proveni de la Pilonul I, adică sistemul public de pensii, iar 545 lei vor proveni de la Pilonul II, adică fondul de pensii administrat privat.

Aceste calcule au fost realizate de către CFA România, luând în considerare o con­tribuţie către Pilonul II de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent.

Dacă ponderea se majorează la 6%, aşa cum s-a stabilit iniţial în legislaţie la înfiinţarea fondurilor de pensii private, atunci pensia din Pilonul II ar urma să fie de 870 de lei.

Vestea proastă este că o astfel de majorare presupune şi un angajament al statului român de circa 2,8 miliarde de lei, greu de realizat în prezent având în vedere faptul că bugetul este sub presiune.

“Pensia acumulată în Pilonul II suplimentează în mod consistent pensia de stat şi elimină riscul dependenței de factorii demografici”, se arată într-un studiu realizat de CFA România.

“Cu cât contribuţia alocată către Pilonul II este mai mare cu atât pensia şi rata de înlocuire estimată este mai mare”.

CFA România a calculat ultimul salariu, adică cel de dinainte de retragerea din câmpul muncii, în termeni reali, aplicat la puterea de cumpărare din prezent.

Analiştii CFA România citează un studiu al KPMG din aprilie 2018 care arată că o rată de înlocuire a ultimului salariu prin pensie considerată adecvată este de circa 70%.

“În scenariul cu contribuţie doar la Pilonul I, rata de înlocuire este de doar 31,7%, adică sub jumătate din necesar”.

Adrian Codîrlaşu, preşedinte al CFA România, consideră că o mare parte din efort va fi cel propriu, prin economisire şi investiţii.

“În aşa fel încât să nu depindem foarte mult de pensia publică şi de sprijinul copiilor noştri”, spune el.

Citește și:
Etichete: