Ce manevră periculoasă a făcut Rusia în spațiu

Ce manevră periculoasă a făcut Rusia în spațiu

Săptămâna trecută, Rusia a testat ce cred oficialii militari americani a fi o nouă armă antisatelică periculoasă. Rusia a testat un satelit militar care „omoară” alți sateliți.

Pe scurt, satelitul rus Cosmos 2543 a demonstrat că este capabil să se apropie de un alt satelit în orbită și să îl tragă în jos, relatează C4ISRNET. Iar această demonstrație, în mijlocul discuțiilor internaționale despre demilitarizarea spațiului, îngrijorează Pentagonul.

Arma propriu-zisă funcționa ca o păpușă rusească matryoshka: Cosmos 2543 a desfășurat mai întâi un sub-satelit, care apoi a lansat un proiectil la viteza relativă de 250 de kilometri pe oră. Nu a existat nicio țintă, dar satelitul era foarte aproape de un alt satelit rus. Oficialii militari americani văd testul ca un spectacol de forță.

SUA și UK și-au exprimat îngrijorarea

Comandamentul Spațial american afirmă că are dovezi că a fost un test al unei arme anti-satelit și își exprimă îngrijorarea faţă de o ameninţare „reală, serioasă şi în creştere”. Și Direcția Spațială britanică s-a declarat preocupată de manevra Rusiei, întrucât proiectilul lansat avea caracteristicile unei arme.

Departamentul de Stat al SUA consideră testarea armelor ca un semn că războiul spațial este o amenințare în creștere, demnă de o atenție sporită, relatează C4ISRNET.

„Acest eveniment subliniază susținerea ipocrită a Rusiei asupra controlului armelor spațiale exterioare, cu care Moscova își propune să restricționeze capacitățile Statelor Unite, fără a avea în mod clar intenția de a opri propriul său program de spațiu”, a declarat Chris Ford, secretarul de stat pentru securitate internațională și neproliferare.

Sistemul folosit pentru testarea care a avut loc săptămâna trecută este acelaşi despre care comandamentul spaţial american şi-a exprimat îngrijorarea la începutul acestui an, când Rusia a efectuat manevre în apropierea unui satelit al guvernului american, a declarat Jay Raymond, generalul care conduce forţele spaţiale americane. „Este vorba de o nouă dovadă a eforturilor constante ale Rusiei de a dezvolta şi a testa sisteme din spaţiu, în concordanţă cu doctrina militară a Kremlinului de a folosi arme care să ţină instalaţiile SUA şi ale aliaţilor lor sub ameninţare”, a mai spus generalul, într-o declarație oferită C4ISRNET.

Oficialii occidentali atrag atenția că astfel de acțiuni amenință utilizarea pașnică a spațiului. Totodată, riscă să producă resturi spațiale care pot fi un pericol pentru sateliții și sistemele spațiale de care depinde întreaga lume.

Ministerul Apărării de la Moscova susține însă că este vorba doar despre testarea unei noi tehnologii de verificare a echipamentelor spațiale ruse.

Rusia, Marea Britanie și Statele Unite sunt printre cele peste 100 de națiuni semnatare ale unui tratat care prevede că spațiul cosmic trebuie explorat numai în scopuri pașnice, iar armele nu au ce căuta pe orbita terestră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: