03 apr. 2019 | 13:57

Cum își va ține China prizonierii sub control cu inteligența artificială

ACTUALITATE
Cum își va ține China prizonierii sub control cu inteligența artificială

China este cunoscută pentru sistemul său de supraveghere a cetățenilor cum comunismul mereu a visat, așa că nu este de mirare că și deținuții sunt la fel de bine monitorizați.

Închisoarea Yancheng din China aproape a terminat construcțiile unui nou sistem de supraveghere, menit să monitorizeze prizonierii în fiecare moment (inclusiv atunci când ei se află în celule). Oficialii spun că evadările din celule vor fi astfel complet imposibile. Însă un asemenea sistem ar putea distruge complet psihicul anumitor deținuți.

Camerele și senzorii din închisoare vor oferi unui sistem de inteligență artificială bazat pe identificarea facială și analiza de mișcare posibilitatea de a monitoriza fiecare deținut din institut și de a produce un raport zilnic. „De exemplu, dacă un deținut a fost observat plimbându-se de colo în colo într-o cameră pentru mai mult timp, mașina ar putea vedea acest fenomen drept suspicios și ar putea sugera verificări îndeaproape cu o gardă umană”.

În cazul în care un deținut s-ar plimba insistent prin celulă din cauza gândurilor de a se răni, atunci un gardian ar putea preveni orice act periculos al prizonierului. Cu toate astea, profesorul de fiziologie Zhang Xuemin de la Beijing Normal University a spus că un asemenea sistem de supravehghere ar putea să afecteze în mod negativ starea psihică a unui om. Cercetările anterioare au arătat că supravegherea constantă poate crește nivelurile de stres și anxietate în rândul celor monitorizați. Mai mult, încrederea lor în alți oameni ar putea scădea semnificativ.

Însă monitorizarea aproape permanentă este oricum o constantă în viețile chinezilor. Recunoașterea facială este la ordinea zilei în bănci, aeroporturi, hoteluri și toalete publice. În acest mod, polițiștii pot vedea cine vine și cine pleacă din diverse locuri. De asemenea, combinarea inteligenței artificiale cu o bancă de fotografii-portret poate fi cheia către a prinde infractori care în trecut ar fi putut să se strecoare nepedepsiți.