Ce este ”Pașaportul de aur” sau soluția găsită de fostul CEO Google de a-și scoate banii din SUA

Ce este ”Pașaportul de aur” sau soluția găsită de fostul CEO Google de a-și scoate banii din SUA

Eric Schmidt este fostul CEO al Google și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. De curând, a devenit și un cetățean cipriot printr-un program controversat intitulat Pașaportul de Aur.

Deși Joe Biden a fost ales președinte al Statelor Unite ale Americii, stabilitatea economiei americane este încă incertă. Nu se știe încă impactul financiar al deciziei lui Donald Trump de a refuza să accepte rezultatul alegerilor prezidențiale. În plus, din cauza pandemiei, taxele din SUA sunt la un nivel record.

Ca urmare, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că Eric Schmidt, fostul CEO Google, a luat decizia de a obține cetățenie într-un paradis fiscal, precum Cipru, chiar dacă este improbabil să locuiască vreodată acolo. În plus, prin obținerea noului pașaport, va putea călători liber în Uniunea Europeană, fapt care a devenit problematic pentru americani în ultimii patru ani, conform Vox.com.

Gestul aparent ciudat reprezintă un exemplu despre modul în care miliardarii lumii își pot maximiza libertățile și finanțele, bazându-se pe legile permisive ale țărilor în care nu trăiesc. Decizia lui Schmidt este o aliniere, din mai multe privințe, la un trend început de un alt miliardar celebru din tehnologie, Peter Thiel. Acesta din urmă, în 2011, a reușit, în mod controversat, să-și ia cetățenia din Noua Zeelandă.

Deși este încă neobișnuit să vezi un american care își dorește cetățenie în Cipru, interesul americanilor cu bani de a obține o altă cetățenie în afara celei din SUA a crescut foarte mult în ultimii ani. Restricțiile de circulație din pandemie nu au făcut decât să grăbească această situație. Instabilitatea politică din SUA a jucat, de asemenea, un rol important.

Printr-un program intitulat Pașaportul de Aur, Ciprul a facilitat obținerea de cetățenie pentru mai mulți oameni care nu au locuit și nici nu vor locui vreodată în națiunea mediteraneană. Era suficient să faci plată generoasă sau investiții în teritoriu, să deții proprietăți în zonă sau să-ți deschizi o companie. Până la Schmidt însă, astfel de practici erau populare printre oligarhi din fosta Uniune Sovietică sau din orientul mijlociu.

Fiind o inițiativă controversată din partea Ciprului, s-a anunțat de curând că programul Pașaportul de Aur va fi întrerupt. Ca referință, prin acest program, considerat un adevărat „cal troian”, cetățenii bogați din țări non-UE puteau primi în două-trei luni un pașaport cipriot dacă investeau 2 milioane de euro în piața imobiliară din Cipru, donau 75.000 de euro pentru fondul de cercetare și dezvoltare, iar alți 75.000 de euro îi vărsau în conturile Organizației pentru Dezvoltare Teritorială, relatează Euronews.

Citește și: