Câți bani vei da pe o mască de protecție din 15 mai: promisiunile ministrului Economiei

Câți bani vei da pe o mască de protecție din 15 mai: promisiunile ministrului Economiei

Din 15 mai, România intră în stare de alertă, dar relaxarea anumitor restricții atrage și câteva obligații. Una dintre ele: ești obligat să porți mască de protecție în spațiile publice închise. Iar ministrul Economiei vine cu lămuriri legate de prețul acestora.

14 mai este ultima zi în care pe teritoriul României va fi instituită starea de urgență. Astfel, din 15 mai se intră în stare de alertă și, teoretic, te poți deplasa fără declarație pe proprie răspundere doar în interiorul localității și, în unele cazuri, și-n afara ei.

Doar că, tot din 15 mai, devine obligatorie purtarea măștii de protecție. Aceste măști costă, în prezent, în jur de 5-6 lei sau chiar au prețuri și mai mari de atât, în funcție de locul din care le cumperi. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, vrea ca situația să se schimbe.

Cât va costa o mască de protecție

De regulă, când autoritățile vin cu o astfel de măsură trebuie să se asigure înainte că măștile de protecție se găsesc peste tot, iar prețul lor e accesibil pentru toată lumea. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susține că vrea să se asigure că acest lucru se va întâmpla cu adevărat.

„Mă preocupă ca din 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgență, și cu impunerea obligativității purtării măștii în spațiile închise în România, să se găsească măști de protecție în rețelele de retail sau farmacii, unde pot fi cumpărate foarte ușor si să aibă un preț rezonabil. Mă voi bate ca acest preț să fie în jurul valorii de 2 lei – 2.20, 2.50, dar să fie cu 2 în față. Nu mai vreau ca românii să își cumpere cu 4 sau 5 lei, 6 lei cum se mai găsesc în acest moment în anumite locații. Asta a fost una din problemele importante discutate la întâlnirea de ieri de la Cotroceni. Asigur românii că Ministerul Economiei se va ține de acest obiectiv”, a spus Virgil Popescu.

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat săptămâna trecută că purtarea măştilor în spaţiile publice închise, inclusiv în magazine, mijloacele de transport în comun sau chiar la serviciu, va fi obligatorie și că măsura va fi valabilă atât timp cât va fi necesar, în funcţie de evoluţia răspândirii noului coronavirus în România.

Cât despre cei care nu-și permit o astfel de mască, premierul susținea că se caută soluții și că acestea se vor găsi.

„Pentru persoanele defavorizate, aflate în stare de vulnerabilitate, vom căuta un mecanism prin care să punem la dispoziţie aceste măşti necesare într-o cantitate suficientă”, a anunțat Ludovic Orban.