Noua normalitate, în restaurante și sport: limitările impuse în țările unde aceste activități sunt permise

Noua normalitate, în restaurante și sport: limitările impuse în țările unde aceste activități sunt permise

În contextul în care trebuie să învățăm să trăim cu coronavirus, mai multe țări din lume au reluat activitățile economice. Printre ele se numără deschiderea restaurantelor și a bazelor sportive.

Una dintre primele țări care a optat pentru deschiderea localurilor într-un univers post-pandemie este Bulgaria. Administrația de la Sofia a anunțat un întreg set de măsuri pentru ca reluarea activității în restaurante, cafenele și bistrouri să se desfășoare în condiții de siguranță.

Începând de miercuri, proprietarii de localuri de pe teritoriul Bulgariei își pot relua activitatea, dacă respectă anumite reguli. Cea mai importanță ține de faptul că doar cei cu terase și alte spații deschise pot începe să servească din nou clienți.

Noua normalitate din Bulgaria, pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu Covid-19, arată că mesele în localuri trebuie să fie amplasate la o distanță de 2,5 metri una de alta. Cel mai important este că la masă vor putea să se așeze cel mult patru persoane. Sunt admise excepții doar pentru familii mai numeroase decât atât. Personalul de servire trebuie să poarte măști de protecție, iar scaunele și mesele trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare client. La intrarea în localuri trebuie să fie amplasate în locuri vizibile dispensere cu dezinfectant pentru clienți.

În ceea ce privește desfășurarea anumitor sporturi în spații publice, Ministerul Sănătății de la Sofia a făcut publice și măsuri din acest spectru. De acum înainte, este permisă practicarea sporturilor individuale, în aer liber, dar și a altor sporturi care permit participanților să stea la distanță unii de alții.  Lista include tenis, călărie, atletism, golf și nu numai. Indiferent de sport, este importantă păstrarea a 2,5 metri distanță între participanții la respectiva activitate.

Se deschid bazinele de înot publice, nu spațiile comerciale aferente acestora rămân închise. Trebuie însă respectate numeroase reguli. Reprezentanții bazinelor de înot trebuie să măsoare temperatura tuturor vizitatorilor și să nu permită accesul celor care au febră. Tratarea și dezinfectarea apei din bazinul de înot trebuie realizată astfel încât să se asigure menținerea clorului liber rezidual la valori între 0,4-0,5mg/l.

Tebuie să fie asigurate dispensere cu dezinfectant, săpun lichid, precum și prosoape de unică folosință pentru vizitatori, iar personalul să poarte măști de protecție pentru față și mănuși. Să se dezinfecteze după fiecare vizitator obiectele pe care acesta le-a folosit – umbrele, șezlonguri, scaune, garderobă etc. Distanța între șezlongurile a două umbrele în spațiile în aer liber din jurul piscinei să fie de cel puțin 4 metri, iar atunci când o umbrelă este folosită de mai mult de doi membri ai unei familii, de cel puțin 8 metri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: