Câte tablete vor ajunge de fapt la elevii români și cine este vinovat: numărul este infim

Câte tablete vor ajunge de fapt la elevii români și cine este vinovat: numărul este infim

Pentru un moment, ai crezut că Guvernul României va ajuta o parte semnificativă dintre elevii români cu o tabletă, pentru a facilita cursurile online. Realitatea este un pic mai complicată.

Nu mai puțin de 250.000 de tablete au fost promise copiilor care încep școala în România. La aproximativ o săptămână după acel anunț, numărul a scăzut până la 70.000 – 80.000. Deși promisiunea a venit de la Ministerul Educației și Cercetării, implicit de la Guvern, Ludovic Orban se spală pe mâini de responsabilitatea pe acest subiect. Aparent, vina ca în sarcina oficiului pentru achiziții, iar conducerea sa va fi demisă, de parcă asta îi ajută pe copii români.

Guvernul va putea achiziționa doar 70-80.000 din cele 250.000 de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru desfășurarea cursurilor online, în condițiile pandemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut duminică seară de premierul Ludovic Orban, care a spus că autorităţile au constatat că nu pot finaliza licitaţia derulată prin Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), instituție pe care a criticat-o din nou. Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea ONAC, Orban a răspuns: „O vom schimba”.

„Nu vom putea achiziţiona toate cele 250.000 de tablete. Achiziţia e la ONAC”, a declarat Ludovic Orban într-o intervenție televizată la B1 TV. Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Orban a răspuns: „O vom schimba, o vom schimba”. El a spus că nu a făcut acest lucru până acum pentru că ar fi ieșit scandal.

„Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC (n.r. – Cornelia Nagy) este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000 de tablete. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta”, a explicat Orban.

Soluția găsită de premier este să arunce cu bani într-o problemă care nu se va rezolva până la începerea anului școlar. În final, șeful guvernului a insistat pe ce s-ar putea face cu acești bani, lasând însă în sarcina autorităților locale și a școlilor achizițiile efective. „Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai afirmat Orban.