”Câtă incompetență să fie…”: replica lui Băsescu la guvernarea pe timp de pandemie

”Câtă incompetență să fie...”: replica lui Băsescu la guvernarea pe timp de pandemie

În ultimele săptămâni, Trăian Băsescu a devenit surprinzător de vocal împotriva guvernului condus de Ludovic Orban și a modului în care oficialii de la București au reacționat la pandemie.

Într-o intervenție la B1TV de marți seară, fostul președinte al României a verbalizat mai multe opinii legate de reacția statelor europene la pandemie, punând accent, în mod previzibil, pe țara noastră. Ca referință, Băsescu este la ora actuală europarlamentar din partea PMP, partidul pe care l-a fondat.

„În primul rând, nimic nu va mai fi ca înainte. Nimic! (…) În afară de guvernul german, toți au fost prinși nepregătiți. Deci guvernele au fost prost asistate din punct de vedere al competenței. Vă mai pot spune că, în ianuarie, când în China era deja izolare masivă și o bătălie cumplită cu acest virus, Comisia Europeană a consultat toate statele membre. Toți au spus că sistemele lor de sănătate nu au nicio problemă cu acest virus. Rezultatul l-am văzut acum: zeci de mii de morți în Europa. Fiecare stat UE a gestionat criza cum l-a dus capul, dezordonat, cu închideri de trafic nejustificate, de erau blocați oamenii la granițe, blocate transporturile de materiale sanitare sau hrană, a fost o nebunie”, a explicat Băsescu într-o intervenție televizată.

Pentru că nu putea să nu atace un pic administrația de la București, Băsescu a venit cu câteva argumente destul de competente pe acest subiect. „Pe 11 martie un șef de stat spunea că trebuie să demitizăm un pic boala că a citit câteva articole și că nu este nimic apocaliptic. Câtă incompetență să fie când pe 11 martie la vârful statului român se spunea: <hai mă ca e o simplă răceală>”, a afirmat liderul PMP.

Având în vedere scandalul iscat la nivel internațional când s-a decis arbitrar exportul de grâu din România, fostul președinte a comentat cu o doză semnificativă de sarcasm și acest subiect. „Germania și România și-au luat-o peste cap ca niște școlari din ăia obraznici și a doua zi s-au răzgândit. România a trebuit s-o ia de două ori peste ceafă, că a zis și de grâu. Nu ai voie să pui restricții la export în interiorul UE. Vela a mințit cu nerușinare cum au rezolvat ei cu rezerva. A luat două peste cap cât e Vela elicopter de nu s-a văzut. A doua zi a dat ordonanță militară de corectare a ordonanței dată din neștiință crasă”, a insistat Băsescu.

Ca să nu pară că dă doar cu ”pietre”, fostul președinte al României a menționat și o măsură bună luată între aceste granițe. „A întârziat cu vreo trei săptămâni dar am avut si lucruri bune in afara de indolența, una dintre cele mai bune decizii fiind separarea pacienților COVID-19 de restul, în unități spitalicești diferite”, a concluzionat europarlamentarul.
Citește și: