18 dec. 2020 | 06:00

Testul care face diferența între Covid-19 și gripă, disponibil: cum te ajută să te îngrijorezi mai puțin

ACTUALITATE
Testul care face diferența între Covid-19 și gripă, disponibil: cum te ajută să te îngrijorezi mai puțin

Între gripă și noul coronavirus există mai multe similarități, inclusiv faptul că amândouă pot duce la deces, un nou test reușește însă să facă distincția între ele.

Laboratorul francez bioMérieux a anunțat miercuri că a obținut marcajul CE, o condiție prealabilă pentru comercializare, pentru un test capabil să detecteze simultan virusurile SARS-CoV-2, gripele A și B, precum și patologiile respiratorii la copii și bătrâni, potrivit AFP.

Informația este absolut revoluționară, atât pentru doctorii care încearcă să facă distincția între un număr mare de infecții respiratorii, cât și pentru pacienții care nu mai trebuie supuși la teste multiple pentru un diagnostic corect. Testul este unul de biologie moleculară care poate detecta mai mulți viruși respiratorii, ca imediat să facă distincția între ei pentru a oferi un diagnostic fără eroare.

„Simptomatologia infecțiilor cauzate de virusurile respiratorii este adesea similară, dar managementul pacienților poate fi diferit”, explică François Lacoste, director executiv C&D, într-un comunicat de presă trimis AFP, subliniind importanța „identificării timpurii ai acestor agenți patogeni asociați cu boli respiratorii (…) pentru a adapta managementul clinic și a limita circulația acestor viruși”.

În ceea ce privește calitatea diagnosticului sau precizia, se pare că este una foarte mare. Testul vine cu un dispozitiv de control care poate să verifice prezența unei cantități suficiente de celule în proba colectată pentru a asigura calitatea rezultatului. Cu alte cuvinte, dacă este vreo problemă cu mostra, vei primi un mesaj în acest sens, nu-ți va fi dat un rezultat greșit.

Testul este efectuat prin tamponare nazofaringiană și, cu un pic de noroc, va fi disponibil în Europa și în țările care recunosc marcajul CE (Comunitatea Europeană) și poate fi utilizat în laboratoarele spitalului, precum și în oraș. Costul noului test nu a fost încă făcut public. Pentru că are deja pe piață niște teste eficiente de depistare a infecțiilor cu Covid-19, grupul bioMérieux a declarat în octombrie că cifra sa de afaceri a crescut cu 20,9% (+ 26,5% pe o bază comparabilă) la 789,4 milioane de euro în al treilea trimestru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele