21 dec. 2020 | 16:31

Vaccinul anti-Covid-19 | Cea mai mare campanie de imunizare: câte milioane de oameni au primit noile doze

ACTUALITATE
Vaccinul anti-Covid-19 | Cea mai mare campanie de imunizare: câte milioane de oameni au primit noile doze

Sfârșitul lui 2020 aduce cea mai mare campanie de vaccinare, iar problema o știe deja o lume întreagă: virusul SARS-CoV-2. Milioane de oameni din întreaga lume au primit deja primele doze într-o încercare de a stopa pandemia care a dat viața tuturor peste cap.

2020 o să rămână în istorie drept anul care a adus pandemia de coronavirus. Sfârșitul lui 2019 a adus primele cazuri în China, dar de acolo lumea întreagă a experimentat ceea ce nimeni nu-și dorea. Un virus apărut parcă de nicăieri, care a dat viețile tuturor peste cap și i-a pus la treabă pe toți specialiștii lumii, presați să vină cu o soluție pentru stoparea pandemiei.

Salvarea înseamnă un vaccin care să frâneze ritmul infectărilor și, pe termen lung, să ducă la stoparea pandemiei. Și astfel de anunțuri au venit după luni întregi de teste, încercări, experimente și studii clinice. Pfizer și Moderna au cerut aprobare pentru vaccinurile, iar campaniile de imunizare au început deja.

Până pe 21 decembrie 2020, se vaccinaseră împotriva noului tip de virus nu mai puțin de 1,8 milioane de oameni. Iar numărul lor crește rapid de la o zi la alta.

Cea mai mare campanie de vaccinare

Campania de vaccinare la nivel global - Sursa grafic: bloomberg.com

Campania de vaccinare la nivel global – Sursa grafic: bloomberg.com

Potrivit datelor adunate de Bloomberg, noul vaccin a fost administrat, până la ora redactării acestui articol, unui număr de 1,8 milioane de persoane din cinci țări: e vorba de Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Rusia și China. Până la sfârșitul anului, vor fi vaccinați și cetățenii din mai multe țări europene, inclusiv România.

În Statele Unite, primele vaccinuri sunt administrate încă din 14 decembrie, iar primii care au primit dozele, potrivit protocolului aprobat de OMS, angajații din sistemul medical: medici, asistenți, farmaciști etc. Datele arată că în SUA au fost administrate mai bine de jumătate de milion de doze de vaccin – 556.208.

Dozele de vaccin administrate în țările menționate mai sus provin, în mare parte, de la Pfizer/BioNtech și Moderna, în vreme ce doar Rusia și China merg pe mâna vaccinurilor dezvoltate acolo. De remarcat că imunizarea a început în aceste țări până ca testele să fie finalizate complet și sute de mii de persoane au primit dozele în această etapă.

Toți cei vaccinați cu serurile Pfizer și Moderna primesc câte două doze, administrate la distanță de trei săptămâni. Ambele vaccinuri au anunțat o eficiență de 95% în studiile clinice, în vreme ce vaccinul AstraZeneca are undeva la 75%.

Mai multe detalii despre evoluția vaccinării la nivel mondial găsești AICI.

Când începe vaccinarea în România

În ultimele zile ale acestui an, vor ajunge și-n România primele doze de vaccin. Și tot până la finalul anului, vor fi vaccinați și primii medici/asistente de la noi din țară, după cum a precizat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei la nivel național.

„Avem un scenariu pe care îl pregătim foarte minuțios, pentru că este un moment care se dorește a fi foarte bine pregătit, nu doar la nivel național, ci la nivel european. Se dorește realizarea unor materiale video cu momentul în care ajunge vaccinul în fiecare țară, se dorește crearea de materiale video pentru prima persoană vaccinată, ulterior se va crea un material comun la nivelul Uniunii Europene, care, foarte probabil, va fi disponibil pentru toată lumea”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Cel mai probabil, primul vaccin din România va fi administrat pe 27 decembrie.

„Noi avem un calendar al activităților. Nu este oficializat, având în vedere că nu are această autorizare, dar se estimează că pe data de 21 decembrie, comisia de specialiști de la nivelul Agenției Europene a Medicamentului va face recomandarea pentru Agenție de emitere a acestei autorizări condiționate. În data de 23 decembrie se va emite autorizarea condiționată de punere pe piață și pe 26 decembrie, simultan în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, vor fi distribuite primele doze de vaccin. Este o tranșă simbolică, sunt aproape 10.000 de doze care vor fi trimise și imediat după se pune în funcțiune calendarul de livrare săptămânal, cu un număr de peste 100.000 de doze”, a spus Valeriu Gheorghiță.