Cât a ajuns să coste obsesia noastră pentru bitcoin, în centrale nucleare

Cât a ajuns să coste obsesia noastră pentru bitcoin, în centrale nucleare

Fascinația multora dintre noi pentru bitcoin implică un efort energetic semnificativ. Efortul de minare al celei mai populare criptomonede a ajuns să aibă un impact negativ semnificativ asupra planetei.

În cazul în care nu știai, procesul de obținere sau generare de bitcoin se realizează de către niște computere foarte puternice care efectuează calcule complexe. Dintr-un punct de vedere, este ca și cum mii, zeci de mii sau sute de mii de PC-uri funcționează simultan, la putere maximă, de dragul unui joc video în rețea. Fără să surprindă pe nimeni, aceste sisteme consumă cantități semnificative de energie electrică.

Deja, suntem în punctul în care, dacă vrei să transformi energie electrică în bitcoin prin intermediul câtorva super PC-uri, factura de curent este mai mare decât banii pe care îi obții în criptomonezi. Trecând însă peste acest detaliu ipotetic, studii recent atrag atenția asupra faptului că doar în ultimul an, minatul de bitcoin s-a reflectat într-un consum energetic de aproximativ șapte gigawați la nivel global.

Conform datelor publicate la începutul acestei săptămâni de către Cambridge Center for Alternative Finance, industria globală de minat bitcoin utilizează aproximativ 7,46GW de energie electrică, în timp ce ”minerii” plătesc între 0,03 și 0,05 dolari per kWh. Pornind de la această premisă, în anumite colțuri ale mapamondului, dincolo de hardware-ul efectiv, costul de a mina un bitcoin este de 7500 de dolari, acest detaliu reflectându-se într-un profit net de aproximativ 4000 de dolari, dacă iei ca referință prețul actual.

Pentru a se mina bitcoin, în momentul de față, se risipește un volum de energie echivalent cu puterea totală a șapte centrale nucleare sau 21,8 milioane de panouri solare. Dacă treci de partea electrică, puterea de procesare totală investită în acest efort computațional este de aproximativ 120 exahash pe secundă (EH/s), cu mențiunea că experții sunt de părere că valoarea va continua să crească până la 260EH/s în următoarele 12-14 luni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: