Care sunt noile pericole radioactive descoperite de cercetători

Care sunt noile pericole radioactive descoperite de cercetători

În afară de nenumăratele moduri în care distruge mediul, se dovedește că forajul în scoarța pământului eliberează și particule radioactive în aer care ar putea polua orașele din apropiere.

Noi cercetări arată că aceste particule radioactive pot fi eliberate din subteran și transportate la distanțe mari de vânt, relatează The Guardian. Este o veste îngrijorătoare, iar cercetătorii de la Harvard din spatele studiului avertizează că ar putea prezenta un risc nedeclarat pentru sănătatea persoanelor care locuiesc în zonă.

Particulele radioactive au fost mult mai răspândite în vântul din zonele siturilor de foraj, potrivit unei cercetări publicate recent în revista Nature Communications care a examinat datele publice din jurul a 120.000 de astfel de situri din SUA. Chiar și la 20 de kilometri (12,4 mile) distanță, care era la fel de aproape de orice sit pe cât au obținut datele publice, radioactivitatea a fost cu 40% mai mare decât nivelurile de fundal.

„Dacă mi-ați cere să merg și să trăiesc în astfel de zone, nu aș merge”, a declarat pentru The Guardian autorul principal și cercetătorul de sănătate al mediului de la Harvard, Petros Koutrakis. „Oamenii nu ar trebui să o ia razna, dar cred că este un risc semnificativ care trebuie abordat”, a completat el.

Studiul adaugă importanța radiațiilor aeriene la sfârșitul unei lungi liste de pericole pentru sănătate și mediu cauzate de acest proces – inclusiv radiații pe apă – pe care niciun candidat la președinția SUA nu pare să aibă vreun interes să îl oprească.

„Nu ar trebui să ne întrebăm în ce măsură riscul radioactiv din aer cauzat de foraj se compară cu riscul pe apă”, a declarat Marco Kaltofen, un om de știință de la Institutul Politehnic Worcester care nu a lucrat la studiu, pentru The Guardian. „Ar trebui să ne întrebăm dacă este o idee bună să adăugați particule radioactive fie în aer, fie în apă. Acest studiu sugerează că răspunsul este clar nu”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: