Cele mai ciudate planete descoperite ar putea avea oceane radioactive

Cele mai ciudate planete descoperite ar putea avea oceane radioactive

Noile cercetări sugerează că astronomii ar fi putut greși cu privire la o clasă de exoplanete pe care ei le numesc „mini-Neptun”.

Aceste planete, despre care s-a crezut că sunt versiunile mai mici ale giganților de gaze precum Neptun, pot fi, de fapt, exoplanete stâncoase acoperite de oceane adânci, iradiate, potrivit unor cercetări ale oamenilor de știință de la Laboratoire d’Astrophysique de Marseille.

Studiul, publicat luna trecută în The Astrophysical Journal Letters, poate să clarifice barierele dintre două clase de exoplanete pe care astrofizicienii au crezut anterior că sunt total separate.

Pentru studierea exoplanetelor, cercetătorii folosesc diverse tehnici imagistice, pentru a descoperi lucruri precum densitatea, compoziția chimică a planetei și dacă are atmosferă. În cazul “mini-Neptunilor”, cei mai mulți au presupus că densitatea lor mică și masa însemnau că sunt acoperite într-o atmosferă groasă și gazoasă.

Un alt studiu indică asemănarea unor planete din spațiu cu Terra

În schimb, conform studiului, unele dintre aceste planete pot fi acoperite de un fel de oceane cu un lichid puternic sub presiune și încălzit, care a fost iradiat de un puternic efect de seră. Oceanul, la fel ca atmosfera unui gigant gazos, ar putea reprezenta densitatea și masa scăzută a exoplanetelor.

Un alt studiu, publicat în Astronomy and Astrophysics, sugerează faptul că ocenele în care se află o cantitate semnificativă de elemente radioactive pot fi identificate și în cazul planetelor care sunt un pic mai mari decât Terra. Aceste planete, numite și „super-Pământuri”  au capacitatea de a genera atmosfere pline de gaze cu efect de seră.

O mare parte din calculele lor încă trebuie testate și verificate prin mai multe observații ale exoplanetelor. Dar dacă se mențin, concluziile sugerează că diferitele planete din spațiu ar putea fi mult mai similare cu planeta noastră decât credeam. Sigur, nu vom ajunge prea curând să le cercetăm, așa că ne vom baza pe instrumentele disponibile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: