Care este legătura dintre Lună și Venus, descoperită recent

Care este legătura dintre Lună și Venus, descoperită recent

Suprafața Lunii poate fi acoperită de roci care au venit de pe Venus – ceea ce ar putea face mai ușoară studierea vecinului nostru planetar infernal.

Cu miliarde de ani în urmă, spun astronomii din Yale, asteroizii și cometele care au avut impact asupra lui Venus ar fi putut disloca bucăți de suprafață ale planetei și le-ar fi putut trimite carenele prin stele.

Dacă au făcut-o, relatează CNET, atunci este posibil ca unii dintre acești meteoriți de pe Venus să se fi îndreptat spre Pământ sau Lună, oferind acces mai ușor la probele de pe o planetă în care descoperirile recente sugerează că viața extraterestră ar putea fi ascunsă.

Este o lucrare destul de speculativă, pe care autorii o recunosc în cercetarea lor, care a fost acceptată pentru publicare în Planetary Science Journal. Dar cei doi astronomi din spatele lucrării sugerează că merită să fii atent, având în vedere posibilitatea de a obține material de la Venus fără a fi nevoie să te duci acolo.

„Luna oferă păstrarea în siguranță a acestor roci antice”, a spus coautorul studiului Samuel Cabot într-un comunicat de presă. „Orice din Venus care a aterizat pe Pământ este probabil îngropat foarte adânc, din cauza activității geologice. Aceste roci ar fi mult mai bine conservate pe Lună”.

Cercetătorii se bazează pe mai mult decât noroc întâmplător. Ei susțin că atracțiile gravitaționale ale Pământului și ale Lunii ar fi mai mult decât suficiente pentru a atrage meteoriții de pe Venus.

„Un fragment antic al lui Venus ar conține o mulțime de informații”, a spus co-autorul Gregory Laughlin în comunicat. „Istoria planetei Venus este strâns legată de subiecte importante din știința planetară, inclusiv afluxul trecut de asteroizi și comete, istoriile atmosferice ale planetelor interioare și abundența apei lichide”, a adăugat acesta. Dacă s-ar elucida aceste aspecte, am putea fi mai aproape de răspunsul la întrebarea „există viață pe Venus?„.

Citește și: