Care este cea mai controversată tehnică în obținerea vaccinului

Care este cea mai controversată tehnică în obținerea vaccinului

Cercetătorii din Marea Britanie se pregătesc pentru un experiment controversat în care vor injecta subiecți sănătoși cu coronavirus – cercetare riscantă despre care spun că ar putea accelera dezvoltarea vaccinului, relatează NPR.

Guvernul Regatului Unit se pregătește să investească 43,4 milioane de dolari (33,6 milioane de lire sterline) în studiu, care este primul de acest gen care implică coronavirusul. Planul este de a recruta persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, fără antecedente de simptome COVID-19 și fără factori de risc cunoscuți pentru boală.

Procesul va fi realizat de cercetători de la Imperial College din Londra. Faza inițială vizează găsirea cantității minime de virus necesară pentru a provoca COVID-19, ceea ce ar putea ajuta la stabilirea faptului dacă severitatea COVID-19 este legată de doze virale mai mari ale vaccinului. Cercetătorii vor încerca apoi să studieze modul în care diferitele vaccinuri funcționează cot la cot pentru a opri sau preveni COVID-19.

Alte echipe se pregătesc să infecteze subiecții în mod deliberat. Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA lucrează în prezent la două tulpini, la un laborator din Colorado, relatează Nature, deși așteaptă în continuare rezultatele finale din studiile de vaccin de fază 3 înainte de a continua. Cercetătorii din Belgia lucrează la o inițiativă similară, potrivit NPR.

Avantajul infectării voluntarilor în mod intenționat este că cercetătorii nu trebuie să aștepte ca aceștia să prindă boala din întâmplare. Dar asta face și tehnica controversată.

„Infectarea deliberată a voluntarilor cu un agent patogen uman cunoscut nu este niciodată întreprinsă ușor”, a declarat Peter Openshaw, co-investigator al studiului la Impercial College London, într-un comunicat. Cu toate acestea, astfel de studii sunt extrem de informative despre o boală, chiar și una atât de bine studiată ca COVID-19.

Testul urmează să înceapă la începutul anului viitor, în așteptarea aprobării finale de reglementare. Nu a fost anunțat încă niciun tratament sau vaccin specific care să fie testat ca parte a experimentului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: