Acest vaccin are aproape un secol. Și ar putea fi salvator contra COVID

Acest vaccin are aproape un secol. Și ar putea fi salvator contra COVID

Pentru a câștiga mai mult timp pentru a dezvolta un vaccin pentru COVID-19, cercetătorii din Marea Britanie testează un vaccin împotriva tuberculozei din 1921, pentru a vedea dacă protejează pacienții împotriva coronavirusului.

Experimentul de la Universitatea din Exeter, numit BRACE, a fost inspirat din datele care sugerează că vaccinul împotriva tuberculozei BCG oferă un impuls generalizat sistemului imunitar, mai degrabă decât doar vizând tuberculoza însăși, relatează BBC News.

După cum sugerează și numele, BRACE își propune doar să ofere o soluție pe termen scurt, protejând mai multe persoane de infecțiile cu COVID-19 până când se poate distribui un vaccin mai specific și mai eficient.

„Deși nu credem că protecția va fi specifică COVID”, a declarat pentru BBC John Campbell, cercetător principal BRACE și profesor al Universității din Exeter Medical School, „are potențialul de a obține câțiva ani pentru a dezvolta vaccinuri care urmează și pot fi dezvoltate, precum și alte tratamente pentru virus”.

Nu este prima dată când medicii folosesc BCG pentru a inocula alte boli decât tuberculoza. Potrivit declarației directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, publicată în revista academică The Lancet în aprilie, vaccinul a redus cu 38% decesele nou-născuților în Guineea-Bissau, prevenind cazurile de pneumonie și sepsis. BCG a redus, de asemenea, infecțiile respiratorii în Africa de Sud cu 73% și chiar a ajutat la combaterea febrei galbene în Olanda.

„Acesta ar fi un instrument important în răspunsul la Covid-19 și la viitoarele pandemii”, a scris Ghebreyesus în articol. Experimentul din Marea Britanie face parte din studiul internațional Brace, care are loc și în Australia, Olanda, Spania și Brazilia, recrutând 10.000 de persoane în total.

Marele obiectiv rămâne un vaccin care vizează în mod specific coronavirusul. Zece astfel de vaccinuri se află în etapele finale ale cercetării clinice, inclusiv cel dezvoltat la Universitatea din Oxford.

Citește și: