Când se deschid sălile de concert în România, teatrele și nu numai: lista condițiilor speciale

Când se deschid sălile de concert în România, teatrele și nu numai: lista condițiilor speciale

Ne apropiem de șase luni, de când românii nu au mai experimentat o piesă de teatru sau un concert în spațiu închis. Cu un pic de noroc, situația va reveni la o formă de normalitate în curând.

În ultimele săptămâni, s-a creat foarte multă presiune pe autorități să facă public un plan legat de redeschiderea restaurantelor, a sălilor de teatru și a cinematografelor, fie și cu o serie stufoasă de restricții. În timp ce premierul Ludovic Orban s-a pronunțat ieri asupra situației în care se află restaurantele, ministrul Culturii a detaliat cum vede reluarea activităților culturale. 

În condiții ideal, s-ar putea să avem libertate să călcăm din nou într-o sală de spectacol începând cu data de 15 septembrie. „Aşa cum a spus şi premierul Ludovic Orban, săptămâna aceasta vom analiza şi vom stabili exact condiţiile în care putem relua activităţile culturale în interiorul sălilor de spectacole. Sperăm ca după 15 septembrie să fie permisă reluarea activităţilor artei spectacolului în săli. Analizăm scenariile din alte state, cum ar fi Germania. Strategia pe care o propunem este permiterea reluării activităţilor culturale în spaţii închise, pe judeţe, în concordanţă cu evoluţia locală a epidemiei”, a scris Gheorghiu pe Facebook.

În ceea ce privește cele trei scenarii propuse, acestea au în vedere mai multe aspecte care, momentan, se află în stadiu de propunere:

  • redeschiderea sălii la o capacitate de 100% din totalul numărului locurilor disponibile;
  • redeschiderea sălii la o capacitate de 66% din totalul numărului locurilor disponibile, întrucât familiile vor putea sta împreună şi grupuri până la trei persoane;
  • menţinerea interdicţiilor pentru evenimentele culturale în spaţii închise şi pentru cinematografe.

În mod previzibil, Gheorghiu a insistat pe faptul că reticența autorităților este influențată de sănătatea românilor.

„Măsurile de relaxare pentru cinematografe şi săli de spectacol le avem pregătite încă de la începutul stării de alertă şi au fost realizate împreună cu reprezentanţii sectoarelor cultural-creative, însă evoluţia nefavorabilă a pandemiei ne-a ţinut pe loc. Luând în considerare sfaturile specialiştilor în epidemiologie şi analizând situaţia din alte state care au implementat măsurile, am aşteptat până la momentul oportun pentru a face acest demers, astfel încât să nu fie periclitată sănătatea românilor şi ca sistemul de sănătate publică să fie pregătit.

(…) Ne dorim ca românii să se bucure de toate produsele culturale existente, însă fără a face rabat la sănătate. Vedem cazul Spaniei, care a deschis prea devreme sălile de cinematograf şi care au avut o creştere imprevizibilă a numărului de cazuri, ceea ce a forţat autorităţile să sisteze activităţile din spaţii închise”, a mai scris în postare ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Citește și: