27 mai 2020 | 12:24

Teatru pe timp de pandemie: marele spectacol al lui Eugen Ionescu poate fi văzut live pe Facebook

ACTUALITATE
Teatru pe timp de pandemie: marele spectacol al lui Eugen Ionescu poate fi văzut live pe Facebook
Adi Bulboacă

Pandemia încă nu ne lasă să mergem la teatru, așa că unele spectacole s-au mutat online în ultima vreme, ca să le poți urmări de acasă.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova continuă seria marilor producții prezentate în Teatroteca TNC și difuzează pe pagina sa de Facebook  un alt mare spectacol produs la Naționalul craiovean. Este vorba, de această dată despre Rinocerii, de Eugène Ionesco, un spectacol emblematic semnat de Robert Willson. Spectacolul de teatru va putea fi vizionat duminică, 31 mai 2020, ora 19:00, aici, pe pagina de Facebook a teatrului.

Robert Wilson, regizor, actor, scenograf, designer de lumini și sunet, arhitect, pictor și creator al mai multor spectacole eveniment pe marile scene ale lumii, a montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova capodopera dramaturgiei ionesciene, în anul 2014.

Despre spectacoul de teatru pe care-l poți urmări pe Facebook

Rinocerii este un spectacol avangardist, regizorul Robert Wilson mizând pe imaginea plastică drept formă de expresie artistică. Prin armonia și echilibrul pictural, prin precizia gestului și ritmul perfect stăpânit al mișcării, spectacolul Rinocerii devine un dans al culorii, emoţia stârnită fiind comparabilă aceleia în care-l savurăm pe Dali, Mondrian, Magritte.

„La 44 ani după ce Ionesco mi-a sugerat să-i regizez o piesă, am decis să fac față acestei provocări. Pentru mine, există două caracteristici în scrierile sale, care sunt izbitoare: desigur, absurdul și un incredibil simț al umorului. El râdea întotdeauna. Nu ar trebui să facem teatru, dacă nu putem râde”, spunea Robert Wilson, cel pe care marele dramaturg francez de origine română Eugène Ionesco l-a numit cândva „cel mai important regizor american”.

Distribuția spectacolului este alcătuită din excepționalii actori ai Teatrului Național „Marin Soresccu” din Craiova: Ilie Gheorghe, Valentin Mihali, Iulia Lazăr, Claudiu Bleonţ, Valer Dellakeza, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Nicolae Poghirc, Raluca Păun etc. și va dura, în total, aproximativ 90 de minute.