Când scăpăm de pandemie și revenim la normal: estimarea canadienilor, valabilă și la noi

Când scăpăm de pandemie și revenim la normal: estimarea canadienilor, valabilă și la noi

În teorie, nimeni nu poate garanta cu precizie elvețiană momentul în care se va termina pandemia. Pornind însă de la câteva date importante, Justin Trudeau a făcut o estimare informată.

La momentul redactării acestui material, Canada a depășit 20.000 de cazuri înregistrate cu noul coronavirus Covid-19. Toate acestea s-au reflectat într-un număr de aproximativ 504 decese, un procent infim în raport cu țări precum Spania, Italia, Franța sau Statele Unite. Cu toate acestea, premierul Canadei este departe de a fi optimist în privința pandemiei.

Pe parcursul zilei de ieri, un grup de cercetători canadieni a publicat un studiu referitor la numărul de decese estimat, din cauza Covid-19. Analiza a luat în calcul o serie de parametri locali, dar și modul în care a progresat numărul de cazuri în țări mai mari.

La scurt timp după ce acele informații au ajuns online, premierul Justin Trudeau a făcut o serie de declarații. El nu a încercat să calmeze populația, ci să le atragă atenția asupra faptului că depinde de orice om ca pandemia să se încheie mai repede.

În cel mai bun scenariu, numărul victimelor poate varia între 11 000 și 22 000, au estimat joi oficiali responsabili de sănătatea publică, potrivit proiecțiilor întocmite. „Calea pe care o urmăm depinde de noi, vor fi necesare luni de efort continuu și determinat”, a afirmat premierul canadian. „Nu vom reveni la situația de normal; nu putem face asta până când nu vom avea un vaccin iar asta ar putea dura între 12 și 18 luni”, a adăugat Justin Trudeau, menționând că „nu știm exact cât va dura, sperăm să fie mai devreme de atât”.

Astfel de pronosticuri nu sunt neapărat cele mai realiste, dar pleacă de la niște valori reale. Cel mai bun scenariu bazat pe modelarea statistică indică infectarea a doar 2,5% din canadieni, dacă vor fi respectate măsurile de distanțare socială. Potrivit acestui model pandemia COVID-19 ar putea duce la decesul a până la 22.000 de locuitori ai Canadei. Există și un scenariu semnificativ mai pesimist decât acesta, în care se vehiculează 300.000 de decese, când rata contaminării va ajunge la 70-80% din populație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: