Premierul Canadei explică pe înțelesul tuturor calculatoarele cuantice [VIDEO]

A journalist calls Prime Minister Justin Trudeau's bluff and asks him to explain quantum computing. To everyone's surprise, he does so with ease.Read more: www.cbc.ca/1.3537098

Posted by CBC Politics on 15 Aprilie 2016

Justin Trudeau a ajuns în centrul atenției în ultima perioadă, mai ales pe fondul întâlnirii cu Donald Trump, dar renumele și popularitatea acestuia se datorează și altor episoade.

Aflat la Perimeter Institute for Theoretical Physics, în Waterloo, Ontario, Justin Trudeau era pe cale să fie pus în dificultate de un reporter. Acesta, glumeț, i-a transmis lui Trudeau că l-ar fi întrebat despre calculatoare cuantice, pe fondul locului în care acesta se afla, dar că îi va adresa o întrebare legată de implicarea Canadei în lupta împotriva Statului Islamic.

Justin Trudeau s-a agățat, totuși, de gluma reporterului și a oferit o explicație a calculatoarelor cuantice. Acesta a dat o explicație destul de simplă și ideală dacă vrei să-i spui cuiva cum funcționează astfel de sisteme, mai ales dacă respectivul nu are nicio tangență cu acest domeniu științific.

Trudeau a pornit întâi de la explicarea calculatoarelor clasice, acestea folosind, la nivelul cel mai elementar, semnale de 0 și 1. Biții clasici ai calculatoarelor compun un sistem binar, în care fiecare bit poate lua valoarea de 0 sau de 1. Premierul Canadei merge mai departe și explică și calculatoarele cuantice, după ce prezintă succint computerele clasice. Acesta explică faptul că o stare cuantică este mult mai complexă, având în vedere că lucrurile pot fi și unde, dar și particule simultan, dar și că avem posibilitatea de a transpune mult mai multe informații într-un calculator de dimensiuni mai reduse.

Pe de-o parte, au existat voci care l-au aclamat pe Trudeau pentru explicație: Amr Helmy, profesor la University of Toronto, s-a declarat impresionat de cunoștințele lui Trudeau și de înțelegerea distincției dintre stările clasice și cuantice. Pe de altă parte, au existat și critici. Claude Crepeau, profesor la McGill University, este de părere că explicația prim-ministrului a fost una ușor repetitivă și nu întotdeauna conformă cu realitatea. Totuși, cunoștințele lui Justin Trudeau sunt apreciate și de Crepeau, ce susține că sunt peste nivelul la care te-ai aștepta de la un ministru, scrie buzzfeed.com.

16:53 16.02.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video