Camera înghițită de lavă care ”a trăit” să vezi filmarea: cum a fost posibil

Camera înghițită de lavă care ”a trăit” să vezi filmarea: cum a fost posibil

Fascinația oamenilor pentru vulcani și lavă există dintotdeauna. Până acum însă, este puțin probabil să fi văzut un val de lavă cum înghite o cameră video, în timp ce aceasta imortalizează momentul.

De cele mai multe ori, când te gândești la evoluția tehnologică a unor gadgeturi, de cele mai multe ori, le reduci la putere de procesare, design futurist și, eventual, abilități de captură spectaculoase. Un clip precum cel de mai jos nu ar fi ajuns niciodată online dacă nu ar fi existat însă progresul tehnologic pe partea de calitate a construcției.

Camerele GoPro sunt cunoscute pentru nivelul sporit de rezistență la trânte, scufundări și o serie stufoasă de intemperii. Nu te-ai aștepta însă să facă față vreodată unui val de lavă absurd de fierbinte. Ca referință, aceasta variază între 700 și 1200 de grade Celsius. Realitatea te contrazice însă, după cum a reușit să demonstreze Erik Storm de la Kilauea EcoGuides, un ghid specializat în explorarea mediului înconjurător din Hawaii.

De dragul unui experiment, Erik și-a coborât camera într-o fisură din stâncă ce urma să fie plină de lavă în doar câteva secunde. Din inconștiență însă sau din prea mult optimist, el nu a scos camera înainte să fie acoperită de lavă, ci a scos-o ulterior. Este important de reținut că respectiva cameră era protejată de o carcasă, dar este foarte improbabil ca o carcasă să fie opitmizată pentru a rezista la temperaturile menționate mai sus.

Detaliile de fond contează însă mai puțin, important este că, după ce a scos camera din lavă, aceasta încă mai funcționa. I-a spart învelișul petrificat generat de lavă, i-a scos cardul SD și s-a bucurat de filmarea spectaculoasă pe care a obținut-o. Chiar și dacă nu ești neapărat impresionat de aceste cadre, faptul că este improbabil să le mai imortalizeze vreodată cineva, merită tot respectul.

Citește și: