20 dec. 2020 | 14:02

Calculatorul tău cu Windows se va schimba pentru totdeauna și totul începe cu această decizie Microsoft

ACTUALITATE
Calculatorul tău cu Windows se va schimba pentru totdeauna și totul începe cu această decizie Microsoft

Până mai recent, Microsoft a fost o companie recunoscută pentru software. În ultimii ani a migrat către hardware și n-a făcut-o deloc rău. Acum pregătește o schimbare și mai mare.

Poate cel mai important anunț din 2020 a venit de la Apple și are legătură cu o componentă crucială din computer: procesorul. Compania renunță la Intel pentru calculatoare și trece la cipurile pe care și le face in house.

MacBook Air, Mac mini și MacBook Pro de 13 inci sunt primele cu cipul M1 construit pe aceeași arhitectură din telefoane și tablete. Odată cu acest demers, Intel, și parțial AMD, se vede în situația în care în 10 ani ar putea pierde masiv.

Microsoft vrea să facă ceva similar. Doar că nu își construiește (încă) propriile cipuri, ci colaborează cu Qualcomm pentru asta. A făcut deja un prim pas. Surface Pro X folosește un cip special dezvoltat împreună cu Qualcomm.

De ce e relevantă decizia Microsoft

În timp ce Apple controlează tot, de la software la hardware, Microsoft nu controlează decât Windows 10 și laptopurile și tabletele din seria Surface. Ceilalți producători sunt liberi să facă ce vor. Dar dacă Microsoft optimizează procesorul, atunci performanța va fi mai mare (cum e cazul la Apple).

Trecerea de la Intel la Qualcomm și, de fapt, de la arhitectura x86 la ARM înseamnă două lucruri: aplicațiile de pe telefon pot rula pe computer (și viceversa) și consumul de energie e mai scăzut.

Conform Bloomberg, Microsoft lucrează la un procesor dezvoltat in house. În primă fază va fi pentru servere și produsele Surface. În cazul serverelor, Microsoft controlează Azure, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii cloud la nivel global.

Va folosi nuclee ARM pentru acest CPU, unul suficient de puternic cât să poată opera pe data centere. Independent de ce-a reușit Apple, mai e un exemplu (chiar mai puternic): cel mai performant computer din lume rulează pe procesoare ARM.

Decizia de acum nu e însă contra Intel sau AMD. Microsoft, ca Apple, pur și simplu vrea mai multă performanță, cu mai puțin consum, iar arhitectura x86 nu poate livra așa ceva.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele