Calculatorul care costă mai mult decât o casă nu ți-e necesar, dar sigur l-ai vrea

Calculatorul care costă mai mult decât o casă nu ți-e necesar, dar sigur l-ai vrea

NVIDIA este cel mai cunoscut producător de chipseturi grafice, dar în timp ce lansează modele din ce în ce mai performante, a încercat să-și regândească un pic modelul de afaceri.

În teorie, NVIDIA are în portofoliu plăci video de 1000 de euro pe care cei mai mulți le asociază cu gaming la rezoluție înaltă. Acelea sunt menite pentru desktopuri de top, dar acele desktopuri nu se mai vând ca în urmă cu zece ani. Majoritatea sistemelor de astăzi sunt laptopuri cu plăci video modeste, care necesită o soluție de răcire nu foarte agresivă. Cu alte cuvinte, gigantul nu face atât de mulți bani pe cât ai crede de la utilizatori obișnuiți.

În acest context, NVIDIA a început să fie din ce în ce mai activă pe partea de stații de lucru, unde banii vin de la companii și sunt mult mai mulți cu fiecare achiziție. Pornind de la această premisă, în luna mai a acestui an, producătorul a lansat o placă video intitulată A100. Aceasta avea 40GB de memorie GDDR și putea fi achiziționată în cadrul unui server de procesare DGX A100.

Noul sistem de la NVIDIA este intitulat DGX Station A100 și îl poți vedea ilustrat în imaginea de mai sus. Acesta are formatul unei stații de lucru tradiționale și ascunde la interior nu mai puțin de patru chipset-uri A100, cu 40GB sau 80GB de memorie dedicată, fiecare. Astfel, poți ajunge la 320GB de memorie grafică. Pentru referință, utilizatorii obișnuiți pot investi aproximativ 2000 de euro într-o placă vdeio RTX 3090 cu 24GB GDDR6X.

Noua stație de lucru este dedicată utilizării în cercetare, în contexte în care lucrează cu un volum masiv de date sau face eforturi semnificative pe partea de inteligență artificială sau rețele neurale. Este important de reținut că aceste plăci video nu sunt pentru gaming, chiar dacă folosesc arhitectura Ampere, pe care o găsești în GeForce RTX 3080.

Restul configurației hardware pentru DGX Station A100 include un procesor AMD cu 64 de nuclee, 512GB de memorie RAM și un SSD NVME de 7,68 TB. Prețul de achiziție nu este cunoscut, dar DGX A100 lansat în mai costa 200.000 de dolari. Ca urmare are mari șanse să coste dublu, având vedere că plăcile pot avea o cantitatea dublă de memorie GDDR.

Citește și: