”Calculatorul” care joacă un singur joc, un omagiu adus clasicului Doom: cum a fost posibil

”Calculatorul” care joacă un singur joc, un omagiu adus clasicului Doom: cum a fost posibil

La mai bine de 25 de ani de la lansarea versiunii originale, Doom continuă să facă valuri la nivel global, printr-o serie de dispozitive ciudate pe care îl poți juca.

Am văzut versiuni de Doom jucate pe bancomate, pe imprimante, pe calculatoare de buzunar și orice altceva. Este însă pentru prima oară când cineva a creat un ”calculator” doar pentru Doom. Am pus calculator în ghilimele, deoarece, de fapt, este o placă de circuite construită de la zero doar pentru clasicul shooter lansat în urmă cu un sfert de secol.

Dincolo de afinitatea gamerilor pentru creații clasice, programatori talentați sunt într-o competiție constantă pentru a porta Doom pe cat mai multe echipamente electronice. Cel mai recent efort semnificativ a fost depus de Sylvain Lefebvre pentru a aduce jocul pe încă o platformă pe care nu a mai poposit în trecut. De această dată, este vorba de un controller FPGA în care a fost programat Doom la nivel hardware.

Ca referință, echipamentul folosit nu are procesor, dar rulează FPS-ul clasic fără probleme. Nu este nici măcar vorba de vreun compromis pe partea de detalii grafice. Pentru a-și atinge scopul, Lefebvre a utilizat o placă de circuite Cyclon V FPGA. La bază, acestea au fost inventate pentru a funcționa ca nu creier electronic pentru aparate simple de prin casă, precum un frigider sau un cuptor electric.

Pentru a-l face să meargă pe acea placă, dezvoltatorul din spatele proiectului este destul de mândru de faptul că a utilizat doar 666 de linii de cod pentru a-și pune creația hardware pe picioare. Având în vedere conținutul violent și monstruos al jocului, valoarea cu pricina se pretează de minune.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: