Câinele-robot care poate fi cumpărat la preț mai mic decât dai pe-o mașină Tesla

Câinele-robot care poate fi cumpărat la preț mai mic decât dai pe-o mașină Tesla
Sursa foto: Adam Savage’s Tested / YouTube

În ultimele luni, Boston Dynamics și-a vândut robotul Spot ca să fie folosit la patrulat și supravegheat spații publice. Același robot poate fi acum cumpărat, în Statele Unite ale Americii. Nu e ieftin, dar e mai ieftin decât o mașină Tesla.

În mai, Boston Dynamics a anunțat că prețul unui robot Spot e mai mic decât al unei mașini. Sigur, o mașină premium, scumpă, dar nu ceva imposibil de cumpărat. Acum, compania a dezvăluit prețul: 74.500 de dolari.

Înainte de-a anunțat posibilitatea de cumpărare, Boston Dynamics a făcut bani cu robotul în sistem de închiriere. Conform The Verge, robotul este, totuși, mai ieftin decât o Tesla Model X. Iar configurația Performance pentru aceeași mașină deja se duce la peste 94.000 de dolari. Cât despre configurația Performance pentru Tesla Model S, acea mașină costă peste 89.000 de dolari.

Ce poți face cu un astfel de robot (dacă ai bani de el)

Nu prea are rost o comparație cu o mașină – în afară de preț -, iar Spot este un proiect deosebit pentru robotică. Deocamdată, poate tracta, dar mai ales poate colecta date și poate supraveghea. Are o autonomie de 90 de minute și poate transporta o greutate de circa 14 kilograme. Dar se deplasează destul de lent, cu circa 4,8 km/h. Rezistă însă la temperaturi destul de dure, de la -25 până la 45 de grade Celsius.

Recent, Boston Dynamics s-a remarcat cu o capacitate importantă a robotului său Spot. Dacă tot arată ca un câine, compania l-a adaptat unei sarcini aparte. Este pus să păzească turmele de oi și nu numai. Demersul acesta a fost realizat cu Rocos, companie specializată în monitorizarea de la distanță a flotelor de roboți.

Iar în Singapore robotul e folosit ca să să informeze persoanele din parcuri că trebuie să păstreze distanța și să se protejeze cât încă e pericol de contractare a virusului. Robotul Spot folosit în Singapore face parte dintr-un program pilot desfășurat în parcul Bishan-Ang Mo Kio. Deocamdată, doar transmite un mesaj prin difuzoarele cu care este echipat. Pe termen lung, e posibil să capete și alte aptitudini.