Robotul pus să păzească oile sună SF, dar deja se întâmplă în această țară

Roboții încep să fie folosiți la tot felul de sarcini plictisitoare sau obositoare pentru oameni. Dar cum ar fi să înlocuiască și câini? Se întâmplă asta deja și, ei bine, roboții ar putea fi mai eficienți.

Boston Dynamics se remarcă, încă o dată, cu o capacitate importantă a robotului său Spot. Dacă tot arată ca un câine, compania l-a adaptat unei sarcini aparte. Este pus să păzească turmele de oi și nu numai. Demersul acesta a fost realizat cu Rocos, companie specializată în monitorizarea de la distanță a flotelor de roboți.

Boston Dynamics furnizează componenta hardware – robotul Spot, de exemplu – și Rocos vine cu diverse aplicații în care poate fi folosit. Robotul este echipat cu senzori de detectare a scurgerilor de gaze, a căldurii, are un senzor LIDAR pentru măsurarea adâncimii de câmp, dar are și o cameră de înaltă rezoluție ca să-și facă treaba.

„În sectorul energetic oferă detectare în timp real a anomaliilor și are și acces la înregistrările precedente pentru comparație. În agricultură, fermierii pot accesa informații diverse care să-i ajute să își optimizeze activitatea”, a transmis Rocos.

Robotul e folosit și la supravegherea oamenilor în timpul pandemiei

Recent, modelul Spot a ajuns în Singapore ca să fie „paznic” în parcuri. Scopul proiectului e să informeze persoanele că trebuie să păstreze distanța și să se protejeze cât încă e pericol de contractare a virusului.

Robotul Spot folosit în Singapore face parte dintr-un program pilot desfășurat în parcul Bishan-Ang Mo Kio. Deocamdată, doar transmite un mesaj prin difuzoarele cu care este echipat. Pe termen lung, e posibil să capete și alte aptitudini.

În egală măsură, roboții sunt aici și vor căpăta aptitudini tot mai diverse. Thailanda, de exemplu, a găsit o soluție eficientă pentru a le face munca mai ușoară, dar și pentru a limita cantitatea de timp în care medicii trebuie să aibă contact cu pacienții. Spitalele din țară au modificat roboți și i-au făcut să poată monitoriza pacienții și elimina astfel o parte din povara profesioniștilor din domeniul sănătății.