China, acuzată că a creat virusul în laborator. 5 țări lucrează la raportul care ar prezenta mușamalizarea chinezilor

China, acuzată că a creat virusul în laborator. 5 țări lucrează la raportul care ar prezenta mușamalizarea chinezilor

Testele de până acum au arătat că virusul SARS-CoV-2 nu a fost creat în laborator. Recent, au apărut informații despre demersul a cinci țări de-a înțelege ce s-a întâmplat în China.

Acuzația directă că virusul a fost creat în laborator a venit de la unul dintre oamenii de încredere ai lui Donald Trump – Mike Pompeo, secretar de stat în guvernul Statelor Unite ale Americii. „Sunt enorm de multe dovezi care arată că de-acolo a pornit. Vă pot spune că sunt dovezi semnificative că provine dintr-un laborator din Wuhan”, a afirmat Pompeo.

Totuși, declarația e cam șubredă, în acest moment. Oficial, SUA au anunțat că virusul nu a fost creat în laborator. Iar Pompeo a spus despre asta doar că-i de acord cu poziția oficială. Ceea ce nu l-a împiedicat să declare altceva.

Ceva mai târziu, într-un interviu radio, Pompeo a spus că nu se știe nimic. „Nu știm dacă provine de la Institutul de Virologie din Wuhan. Nu știm dacă a pornit dintr-o piață cu animale vii sau din altă parte. Nu avem aceste răspunsuri”, a afirmat acesta, conform The Guardian

Raportul mai important decât declarațiile celor din administrația Trump

Dincolo de declarațiile unui singur om, care apoi a dat înapoi, mai important este un raport dezvăluit recent. Acesta ar fi realizat la comun de Five Eyes, organizație compusă din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

Raportul care are, deocamdată, doar 15 pagini arată că guvernul din China și-a folosit din plin resursele pentru a mușamaliza epidemia din Wuhan. Oficialii chinezi au ascuns aproape două luni că virusul se transmite de la om la om, conform Mediafax.

Din 31 decembrie 2019 au cenzurat în mediul online orice ştire referitoare la virus, care conţinea cuvinte precum: virus de tip SARS, piaţa din Wuhan şi pneumonie misterioasă Wuhan. Medicii care au încercat să avertizeze asupra pericolului au fost pedepsiţi sau au dispărut.

Scott Morrison, premierul din Australia, a spus însă că nu există, deocamdată, dovezi că virusul a fost creat în laborator, conform Reuters. „Știm că a pornit din China, știm că a pornit din Wuhan, iar cel mai probabil scenariu e că a pornit dintr-o piață cu animale vii, dar asta e o situație în care e nevoie de cercetare aprofundată”, a spus Morrison.

Mai importantă e însă această declarație: „De asta e important să înțelegem ce s-a întâmplat acolo, ca să fim sigur că putem preveni astfel de catastrofe globale”. Five Eyes investighează mai ales cum a ascuns China dovezile. Și acesta s-ar putea dovedi cel mai important subiect în următorii ani, după cum am văzut deja.

Etichete: