Bill Gates, apel către liderii lumii: planul său pentru combaterea pandemiei de coronavirus

Bill Gates, apel către liderii lumii: planul său pentru combaterea pandemiei de coronavirus

În ultimele săptămâni, Bill Gates a fost foarte vocal când vine vorba de lupta împotriva pandemiei de coronavirus și joacă un rol important în identificarea unui vaccin sau posibil tratament.

Într-un articol publicat de Le Monde, fondatorul Microsoft și unul dintre cei mai mari filantropi din lume a venit cu un apel important la adresa liderilor globali. Bill Gates speră că vom vedea un răspuns concertat, ”o abordare globală pentru a lupta împotriva acestei boli”.

Măsurile detaliate de Gates pot fi împărțite în trei categorii, dar au fost explicate în detaliu. În opinia sa, guvernele trebuie să se asigure că echipamentele destinate combaterii pandemiei, cum ar fi măștile, mănușile și testele de diagnostic, sunt alocate eficient la scară globală. Nimic nu este mai important decât asigurarea finanțării necesare dezvoltării unui vaccin. În același timp, companiile private care sunt gata să producă vaccinul nu ar trebui să facă acest lucru în pierdere.

Printre dorințele unuia dintre cei mai bogați oameni ai planetei se numără eliminarea granițelor când vine vorba de această luptă cu Covid-19. Oficialii tuturor statelor trebuie să-și dea seama că vorbim de un conflict global, fie el și cu un inamic invizibil. „De când lumea a luat cunoștință de virus, la începutul lunii ianuarie, fiecare țară s-a concentrat pe propriile interese naționale, întrebându-se: ‘Cum putem proteja oamenii în interiorul frontierelor noastre?’ Aceasta este o reacție de înțeles. Dar atunci când un astfel de virus se dovedeşte a fi atât de contagios și de răspândit cum e Covid-19, liderii trebuie să înțeleagă că pandemia va rămâne o amenințare pentru toată lumea, indiferent unde se află în lume, atât timp cât ea va lovi undeva”, citează Rador.

Cel mai mult, fostul șef Microsoft își face griji de țările sărace. „Până în prezent, Covid-19 nu a lovit încă puternic ţările cu venituri mici și mijlocii. Nu știm cu adevărat de ce. În schimb, suntem siguri că boala va sfârși, mai devreme sau mai târziu, prin a se răspândi pe scară largă în aceste țări. Și, fără ajutor, numărul de infecții și decese va fi, fără îndoială, mult mai mare decât ceea ce observăm acolo astăzi.

Această simplă observație este suficientă pentru a conştientiza amenințarea: Covid-19 a provocat o supraglomerare a serviciilor de sănătate în orașe precum New York, în timp ce un singur spital din Manhattan are mai multe paturi la terapie intensivă decât majoritatea țărilor africane. În acestea din urmă, pandemia ar putea face milioane de victime”, a afirmat Bill Gates.

Argumentul pentru o tactică la nivel global în scopul opririi pandemiei este simplu. „În timp ce țările dezvoltate ar putea să restrângă cu succes boala în lunile următoare, virusul ar putea avea o revenire în forţă, dacă epidemia continuă să facă ravagii undeva în lume. În cel mai scurt timp, întreaga planetă ar fi infectată din nou, de aceea trebuie să punem în aplicare o strategie globală de combatere a acestei boli”, a concluzionat Gates.

Citește și: