Anunțul dimineții: amendă colosală pentru Banca Transilvania. Atenție dacă pățești așa ceva

Anunțul dimineții: amendă colosală pentru Banca Transilvania. Atenție dacă pățești așa ceva

Banca Transilvania a primit o amendă colosală după ce un client a inițiat un demers aproape fără precedent.

Banca Transilvania a primit o amendă uriașă după ce mail-ul unui client s-a viralizat în online. Instituția a primit o amendă de peste 480.000 de lei – adică echivalentul a 100.000 de euro, abaterea fiind constatată de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Totul a pornit, susținea banca atunci, de la neglijența unui angajat care ar fi scăpat în mediul online răspunsul ironic al unui client. Adevărul, însă, s-ar putea să fie undeva la mijloc. Iată de unde a pornit totul.

Banca Transilvania, amendă uriașă

În vară, prin iulie, BT a trimis o solicitare către un client care avea în cont 85.000 de euro. I-a cerut acestuia să spună de unde are banii, iar răspunsul oferit a fost unul ironic. E spunea așa:

 „[…] îmi doresc foarte mult să mă distrez, motiv pentru care voi călători în Olanda, unde prostituția este LEGALĂ, să f*t niște prostituate. […] tot în Olanda, drogurile fiind LEGALE, doresc să consum marijuana, hașiș și aș încerca și niște ciuperci. […] dacă nu am hârtie igiencă și tot am atâția bani, probabil că îmi voi face damblaua și mă voi șterge la c*r ca bogătașii cu câteva sute de euro…”.

Probabil impresionat de acest răspuns, unul dintre angajați a fotografiat mesajul respectiv și l-a trimis altor colegi. De acolo, însă, nu se știe cum, mesajul a ajuns pe rețelele de socializare, inclusiv cu datele personale ale clientului în cauză.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, instituția care a amendat acum BT, susține că această declarație a fost distribuită între câțiva angajați ai Băncii Transilvania pe adresele de e-mail de serviciu. Unul dintre angajați a listat e-mailul ce conținea declarația clientului, precum și e-mailul ce conținea conversația internă între angajații operatorului.

Un alt angajat ar fi fotografiat cu telefonul mobil înscrisul listat și l-ar fi distribuit prin intermediul aplicației WhatsApp.

Banca Transilvania, deși și-a cerut scuze public la acea vreme, a fost amendată pentru accesul neautorizat la anumite date cu caracter personal (nume și prenume, adrese de e-mail, date comportamentale, preferințe personale, valoare tranzacție financiară, adresa locului de muncă, funcție și locul muncii, număr de telefon de serviciu) a 4 persoane fizice vizate (un client și 3 angajați proprii).

Citește și: