Avertisment nou pentru bolnavii de coronavirus din România: ce se întâmplă cu asimptomaticii

Avertisment nou pentru bolnavii de coronavirus din România: ce se întâmplă cu asimptomaticii

Din cauza creșterii semnificative a numărului de cazuri de coronavirus înregistrate în România, autoritățile caută soluții pentru eliberarea paturilor de spital.

Până de curând, o persoană infectată cu coronavirus, chiar și dacă era asimptomatică, ajungea să petreacă mai multe săptămâni în spital. La intervale regulate de timp i se efectuau teste de coronavirus, iar în urma mai multor rezultate negative, ajungeau să fie eliberați. În contextul actual, acea procedură nu mai este fiabilă, din cauza numărului mare de cazuri înregistrate constant.

Persoanele infectate cu coronavirus care prezintă simptome ușoare sau sunt asimptomatice, vor sta în spital doar zece zile. După acea perioadă, sunt trimise în izolare la domiciliu. Vor fi în continuare sub supravegherea medicului, dar, în acest fel, nu vor mai ocupa un pat de spital dedicat celor care se află într-o situație mai gravă.

Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut luni seară de Nelu Tătaru, urmând ca măsura să fie obligatorie printr-un ordin de ministru ce va fi semnat astăzi. După semnarea documentului, persoanele cu Covid-19 care sunt asimptomatice sau doar ușor simptomatice vor fi internate în spital timp de 10 zile. Dacă rămân asimptomatice sau cu simptome ușoare și după 7 zile, în a 10-a zi sunt externate și izolate la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie, a explicat ministrul.

„La propunerea grupului tehnic din cadrul Ministerului Sănătății, grupului științific care se ocupă de evaluări, mâine (marți-n.r.) vom semna un ordin de ministru prin care tot pacientul asimptomatic sau simptomatic ușor va beneficia de o internare de 10 zile, în a 7-a zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la 10 zile să meargă acasă, dacă este pozitiv, dar nu mai avem simptome de cel puțin 3 zile, la cei ușor simptomatici, la cei asimptomatici nu am avut simptome, la 10 zile va pleca acasă, cu izolare la domiciliu până la 14 zile, sub supravegherea medicului de familie”, a declarat Nelu Tătaru la Realitatea Plus, potrivit realitatea.net.
Citește și: