26 mart. 2020 | 12:19

Bitdefender avertizează: pericolul la care să nu te expui cu declarația de ieșit din casă

ACTUALITATE
Bitdefender avertizează: pericolul la care să nu te expui cu declarația de ieșit din casă
Poliția Română / Facebook

Bitdefender a transmis un avertisment către românii care folosesc platforme online pentru completarea declarației pe răspundere proprie. Aceasta e necesară, din 25 martie, pentru fiecare ieșire din casă. Compania avertizează că ar trebui să folosești doar formularele puse la dispoziție de autorități.

Compania Bitdefender a anunțat că a blocat pagini neoficiale pentru tentativă de fraudă. Specialiștii companiei recomandă cetățenilor care trebuie să plece de acasă pe durata pandemiei să evite să descarce formulare de pe alte site-uri decât cele ale autorităților. În caz contrar, se expun riscului de-a divulga date personale unor necunoscuți.

Ca măsură de precauție, Bitdefender a marcat drept tentative de înșelăciune informatică (phishing) șase pagini de internet neoficiale care permit descărcarea sau completarea acestor documente.

Ce site-uri a pus pe lista neagră Bitdefender

Declarația pe proprie răspundere conține date personale sensibile ale cetățenilor precum numele, adresa de acasă, codul numeric personal sau seria și numărul actului de identitate. Implicit, n-ai vrea să ajungă așa ceva pe mâinile altora. A informat și CERT-RO încă de ieri că nu are niciun acord cu niciun site de tipul acesta.

„Cum aceste formulare tip au devenit disponibile și pe multe alte site-uri apărute recent, există riscul ca acele informații să fie colectate de către persoane neautorizate și eventual folosite în diverse tentative de fraudă. De asemenea, unele formulare conțin și intervalul orar al deplasărilor în afara domiciliului, ceea ce ar putea indica unui răufăcător nu doar adresa, ci și perioada în care acasă nu se află nimeni.”
Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender

Paginile în care, până la proba contrarie, să n-ai încredere și să nu-ți bagi datele acolo

  • carantina.me
  • declaratie.egovernment.ro
  • declaratieppr.ro
  • eu.123formbuilder.com/form-34081/?
  • ydssqrnsfhg0fis-adw2020.adb.eu-frankfurt-1.oraclecloudapps.com/ords/f?p=105:1::::::
  • declaratie.ro

Autoritățile au oferit un model pentru ambele documente de care ai putea avea nevoie, dacă e necesar să ieși din casă. Modelele de declarație și adeverință oferite de autorități pot fi descărcate de aici (declarație pe proprie răspundere) și de aici (adeverință de la angajator). Le poți completa și arăta chiar și de pe telefon sau tabletă. Practic, ai un PDF sau un document clasic pe care îl arăți.

Ia în considerare și că, pe lângă formularele menționate anterior, la fiecare ieșire din casă trebuie să ai la tine și actul de identitate.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele