Mare atenție la site-urile care-ți promit declarația pe propria răspundere: care-i pericolul

Mare atenție la site-urile care-ți promit declarația pe propria răspundere: care-i pericolul

Din cauza carantinei instituite la nivel național, ai nevoie de o declarație pe proprie răspundere pentru a putea ieși din casă. Există site-uri care-ți promit format digital, dar trebuie să fii cu ochii-n patru.

Din 25 martie, nu mai ai voie să ieși din casă dacă n-ai un motiv întemeiat. Îți trebuie o declarație pe proprie răspundere în care să spui că ești nevoit să mergi la serviciu, la cumpărături sau să-ți plimbi câinele în jurul domiciliului. Măsurile au fost adoptate prin ordonanță militară.

Numai că există platforme care promit că-ți pot genera documentele în format digital. Multe dintre ele ar căuta doar să-ți fure datele și atât. Autoritatea pentru Protecția Datelor a început deja o investigație și au fost identificate câteva astfel de site-uri.

Site-uri în căutare de date personale?

Unul dintre site-urile care promitea declarația pe propria răspundere în format digital este declarație.egovernment.ro. Site-ul este, între timp, indisponibil, după cum arată mesajul de pe pagina de deschidere.

„Proiectul nostru de voluntariat dorește să ofere o mână de ajutor tuturor românilor, dar am decis pentru moment să închidem aplicația până vom crește capacitatea serverelor! Vă garantăm faptul că datele dvs. nu au fost stocate și nici nu vor fi stocate! Revenim în câteva ore.”, e mesajul afișat.

Între timp, autoritățile au transmis că nu lucrează cu acest site și că toate documentele trebuie procesate pe site-urile autorităților guvernamentale, potrivit hotnews.ro.

Mai mult, Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale (ANSPDCP) a început o anchetă, iar specialiștii CERT-RO recomandă doar folosirea surselor oficiale în completarea documentelor necesare pentru activitățile din afara locuinței, în perioada carantinei impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

„Echipa CERT-RO a primit în ultimele ore numeroase întrebări legate de legitimitatea site-urilor care oferă posibilitatea de a genera, online, declarația pe propria răspundere (…) Deși unele dintre site-urile semnalate au elementele de securitate necesare și menționează inclusiv faptul că nu colectează și nu procesează date cu caracter personal, CERT-RO nu poate garanta că acest lucru se întâmplă cu respectarea Regulamentului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal sau că respectivele site-uri au autorizarea de a prelucra date cu caracter personal, din partea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Din acest motiv, recomandăm utilizatorilor să folosească doar surse OFICIALE pentru obținerea acestui tip de declarație, în principal cele disponibile pe site-urile MAI, al Guvernului sau stirioficiale.ro.”

Un alt similar care promite procesarea declarației pe propria răspundere în format digital este carantina.me, dezvoltată de firma Binovate Labs SRL.