VIDEO Cum arată primii kilometri construiți din Autostrada din Moldova

VIDEO Cum arată primii kilometri construiți din Autostrada din Moldova
Sursa foto: CNAIR

Autostrada din Moldova începe să prindă contur, însă abia s-a realizat o parte din ceea ce ar trebui, la final, să fie o autostradă în adevăratul sens al cuvântului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a postat pe Facebook imagini cu primii kilometri în lucru ai autostrăzii din Moldova. Este vorba, de fapt, despre varianta ocolitoare a orașului Bacău. Aceasta va avea aproximativ 30,8 kilometri. Dintrei aceștia,  16,2 kilometri vor fi la profil de autostradă.

Poți urmări aici imaginile postate pe Facebook de CNAIR, cu stadiul lucrărilor la autostrada din Moldova:

„Imagini actuale de pe șantierul Variantei de Ocolire Bacău”, a menționat CNAIR pe Facebook. Compania menționează, de asemenea, că lucrările au avansat la 47,50%. „Zilnic pe șantier sunt prezenți peste 750 de muncitori și peste 250 de utilaje”, spune CNAIR.

Varianta Ocolitoare a Bacăului va face parte, de fapt, din „autostrada Moldovei”. Mai concret, din Coridorul IX Paneuropean.

Contractul pentru autostradă a fost semnat deja în decembrie 2018, iar lucrările efective au început în martie 2019. Totuși, proiectul este unul mai vechi: autoritățiile au tot promis că vor porni șantierul încă din 2015, potrivit HotNews. În total, valoarea contractului este de 668 milioane lei, fără TVA. Vorbim despre echivalentul a 139 milioane de euro.

Planul antreprenorului Ștefan Mandachi cu „autostrada din Moldova”

În 2019, omul de afaceri Ștefan Mandachi construia pe cont propriu primul metru de autostradă din Moldova. Acum, acesta își pune la bătaie construcția pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale din prima linie, în lupta cu noul virus.

Acesta a lansat o strângere de fonduri prin care vrea sa adune trei milioane de euro pentru Suceava, prin Crucea Roșie Română. Vrea să facă asta prin scoaterea la vânzare, în mod simbolic, a primului metru de autostrada din Moldova. Astfel, fiecare centimetru de autostradă i-a costat euro pe cei care voiau să doneze. În doar cinci zile, acesta a reușit să adune deja 500.000 de euro.