25 sept. 2020 | 11:55

Atac de amploare: cum au primit bucureștenii sute de SMS-uri cu rezultate false ale testelor Covid-19

ACTUALITATE
Atac de amploare: cum au primit bucureștenii sute de SMS-uri cu rezultate false ale testelor Covid-19

Dacă ai primit un SMS prin care erai anunțat că rezultatul testului pentru Covid-19 este pozitiv, ar fi bine să nu te panichezi deocamdată. Verifică sursa cu foarte mare atenție pentru că s-ar putea să fi fost victima unor hackeri.

Un atac cibernetic de amploare a fost demascat vineri, 25 septembrie. Mai mulți bucureșteni au primis SMS-uri în care erau informați că au ieșit pozitiv la testul Covid, deși ieșiseră negativi la teste. Unii dintre ei nici măcar nu se prezentaseră pentru un asemenea test.

S-a întâmplat după ce baza de date a unui centru medical a fost spartă de hackeri. Directorul Complexului Medical Multifunctional Caraiman din București a semnalat situația.

”A fost un atac cibernetic, a început la ora 12 noaptea pe 22 septembrie. Sunt SMS-uri venite de pe un număr scurt. Ieri aveam câteva zeci de astfel de mesaje, azi sunt sute. Erau oameni cu rezultate negative, dar au primit SMS-uri că sunt pozitivi”, a precizat Livia Gomes, directoarea centrului medical deschis de Primăria Sectorului 1.

Anchetă după SMS-urile primite de bucureșteni

La Complexul Multifuncţional Caraiman din București a fost demarată o anchetă, după ce mai mulţi pacienţi au primit un SMS fals în care erau anunţaţi că sunt pozitivi la testul pentru COVID-19. În realitate, pacienţii aveau test negativ sau nici măcar nu au făcut testul pentru COVID-19.

„O parte din acei pacienţi au efectuat testarea de COVID-19 la Caraiman, dar o parte au beneficiat doar de servicii medicale care nu aveau treabă cu testarea, cum ar fi fizioterapie, kinetoterapie, un consult la cardiologie, un consult la ORL. Noi acum suntem în verificări cu această situaţie care s-a creat în jurul orei 11:30, când primii pacienţi s-au panicat şi ne-au sunat”, spune directoarea Centrului Medical Caraiman.

Nu se cunoaște exact numărul persoanelor care au primit SMS, dar e posibil să fie destul de mulți având în vedere fluxul de pacienți de la centru.

„Noi avem până la momentul ăsta numai pe o lună de zile un număr de 4.000 de pacienţi”, a precizat Livia Gomes.