07 aug. 2020 | 10:30

Asimptomatici versus simptomatici: cât de mare este cantitatea de virus din corp, de fapt

ACTUALITATE
Asimptomatici versus simptomatici: cât de mare este cantitatea de virus din corp, de fapt

Foarte multe persoane infectate cu coronavirus nu prezintă nicio simptomă. În cazul lor, cercetătorii nu au fost niciodată siguri în ceea ce privește cantitatea de virus din organism.

Coreea de Sud se numără printre țările care au reacționat cel mai bine și mai rapid la pandemia de coronavirus. Reacția lor a fost influențată și de eforturi științifice semnificative, pentru a înțelege mai bine cum funcționează virusul, care sunt tipurile de pacienți și cât de ușor aceștia pot da boala mai departe.

Cel mai recent studiu al coreenilor a fost menit să faciliteze înțelegerea asimptomaticilor. În acest scop, au fost monitorizate atent 303 persoane din Coreea de Sud. Aproximativ 29% dintre participanții la studiu nu au prezentat niciodată o simptomă de Covid-19. În schimb, au prezentat în corp aceeași cantitate de virus precum persoanele simptomatice, pentru o perioadă de timp similară.

Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang și publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de contaminare din Coreea de Sud, respectiv pe un grup religios din Daegu, în februarie. Autoritățile au decis să plaseze cazuri pozitive cu puține sau fără simptome în izolare într-o clădire a căminului guvernamental, unde medicii și asistentele le-au monitorizat meticulos simptomele și le-au testat încărcătura virală în mod regulat.

Grupul monitorizat atent a fost format în mare parte din tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani. Dintre cele 303 persoane izolate, aproximativ o treime nu au prezentat nicio simptomă, 89 de indivizi.

Având în vedere că toți cei 303 au stat în izolare până când au obținut teste negative, personalul medical a putut să facă mai bine distincția între cazurile cu adevărat asimptomatice și cei pre-simptomatici, Aceștia din urmă sunt oamenii bolnavi care au prezentat ulterior simptome. Din această ultimă categorie, fac parte 21 de persoane. Ele s-au prezentat inițial ca fiind pozitive, dar fără simptome și au sfârșit prin a avea simptome. Din cauza faptului că multe studii se rezumă la un singur test, poți ajunge să confunzi cazurile pre și asimptomatice.

Lecția principală este că concentrațiile de virus la pacienții asimptomatici au fost „similare cu cele la pacienții simptomatici”, relatează autorii. Aceiași cercetători au ținut însă să menționeze că asta nu înseamnă că asimptomaticii sunt foarte eficienți în a transmite virusul, chiar dacă nu afișează simptome. Acest detaliu este, din păcate, necunoscut. „Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezența unui virus infecțios și transmisibil”, avertizează autorii studiului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele