30 sept. 2017 | 13:13

Vei trăi la fel ca pe Marte într-un oraș construit în Emiratele Arabe Unite

ȘTIINȚĂ
Vei trăi la fel ca pe Marte într-un oraș construit în Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite au în plan să construiască un oraș pe Marte, dar până atunci vor crea un mini-oraș de acest fel în deșert.

Orașul marțian construit de Emiratele Arabe Unite va avea o suprafață de 0,17 kilometri pătrați și va simula condițiile de viață într-o așezare de pe Planeta Roșie.

Noul oraș va fi denumit Mars Science City și va fi compus din domuri interconectate, care vor găzdui diverse laboratoare unde este simulat și terenul planetei. Echipa care lucrează la construcție are de gând să folosească tehnici avansate de printare 3D, dar și sisteme de izolare împotriva radiațiilor și căldurii, pentru a simula cât mai bine condițiile de viață de pe Marte.

Cercetătorii vor folosi laboratoarele pentru a dezvolta tehnologii care să ajute viitorii coloniști să obțină mâncare, apă și energie. Pe lângă laboratoare, orașul va găzdui și un muzeu care va oferi curioșilor informații despre cele mai mari reușite ale omenirii în spațiu. Muzeul va avea ziduri printate 3D folosind nisipul din deșertul țării.

Odată ce orașul este funcțional, EAU are de gând să desfășoare un experiment la care vor lua parte mai mulți oameni, care vor trăi în acest habitat timp de un an. Guvernul din Dubai, care a lansat proiectul, arată că investiția se ridică la aproximativ 140 de milioane de dolari.

Conform vicepreședintelui și prim-ministrului EAU, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum: ”Emiratele vor să dea startul unor eforturi internaționale de dezvoltare a tehnologiilor care să ajute omenirea, creând bazele unui viitor mai bun pentru generațiile care urmează.”

Statul nu a dat informații despre când va fi gata proiectul, dar inițiativa este una lăudabilă și demnă de urmărit.