Ar putea fi cea mai mare strucutură din plastic reciclat: cum a fost posibilă ”balena albastră”

Ar putea fi cea mai mare strucutură din plastic reciclat: cum a fost posibilă ”balena albastră”

În încercarea de a atrage atenția asupra problemei poluării din ocean, un grup de artiști a creat o balenă albastră din plastic colectat și reciclat. Rezultatul final este cel puțin impresionant.

Nu mai puțin de 2260 de kilograme de plastic au fost reciclate pentru mastodontul din imaginile alăturate. Rezultatul este o structură foarte similară cu o balenă albastră, a cărei lungime este egală cu 25 de metri. Plasticul exterior cu scheletul din oțel reciclat de la interior formează un ansamblu cu o greutate de peste 10 tone.

Percepută mai degrabă ca o lucrarea artistică și o formă de protest la adresa poluării, numele acestei lucrări este Ethyl, o referință la plasticul de tip polietilenă. Efortul din spatele balenei din plastic a început în 2018 în Monterey Bay, California, de unde a fost colectat și plasticul. Ulterior, lucrarea a fost vândută.

balena plastic reciclat 2

La momentul de față, Ethyl se află în curtea Colegiului de Stat Santa Fe din New Mexico. Ideea proiectului aparține unor artiști din San Francisco, Joel Dean Stockdill și Yustina Salnikova.

Procesul efectiv de realizare a materiei prime a implicat utilizarea de jucării aruncate, sticle de detergent, sacoșe de plastic, sticle de lapte și multe alte deșeuri. Acestea au fost curățate foarte bine, sparte în bucăți foarte mici și topite în formă de plăci similare cu gresie, dar din plastic. Respectivele plăci au fost fixate pe un schelet masiv din oțel reciclat, pentru obținerea balenei.

În prima fază, Ethyl a petrecut o perioadă semnificativă de timp în zona Golden Gate National Recreation Area. Ulterior a fost vândută către Meow Wolf, un grup de binefacere specializat în artă și divertisment din Santa Fe, New Mexico. La ora actuală, destinația ei permanentă pare să fie SFCC (Santa Fe Community College) din Mexic. Odată cu primirea ansamblului, colegiul cu pricina s-a angajat să participe la micșorarea amprentei oamenilor asupra mediului înconjurător prin cursuri de instalații solare, biocombustibili și nu numia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: