Apple vrea să înțeleagă mai bine ce filmezi sau fotografiezi: ce rol joacă inteligența artificială

Apple vrea să înțeleagă mai bine ce filmezi sau fotografiezi: ce rol joacă inteligența artificială

În fiecare an, cei de la Apple cumpără câteva zeci sau sute de companii, mai mici sau mai mari. Cele mai multe dintre ele nu ajung în lumina reflectoarelor, dar există și excepții.

În preajma lansării noului iPhone 12, cei de la Apple s-au aruncat la o achiziție estimată în jurul cifrei de 50 de milioane de dolari. Conform celor de la Bloomberg, compania cumpărată este specializată pe inteligență artificială. Mai precis, este vorba de un instrument software antrenat să recunoască elementele dintr-un cadru static sau un fișier video.

În mod autentic, achiziția s-a produs în urmă cu câteva luni. Pentru că vorbim însă de Apple, informația nu a fost făcută publică atunci și nici cei de la Vilynx nu s-au aruncat la vreun comunicat pe marginea subiectului, după ce au fost cumpărați.

Dincolo de detaliile de fond, abilitățile dezvoltate de Vilynx sunt impresionante. Algoritmul de inteligență artificială creat in-house înțelege compoziția unui conținut video, elementele sau ce se întâmplă în cadru pornind de la referințe vizuale, auditive sau chiar și o subtitrare. În trecut, Vilynx a lucrat la etichetarea de clipuri video cu o mulțime de referințe pentru a fi mai ușor de căutat, exact ce lipsește de pe iPhone când ai galerie sute sau mii de clipuri.

Întrebați în mod expre despre ce a fost vorba, oficialii Apple s-au rezumat la un comunicat standard pe care l-am mai auzit de câteva ori în anii trecuți. ”Apple cumpără ocazional companii mici din domeniul tehnologic și, în general, nu discutăm scopul sau planurile pentru respectiva achiziție.”

Din câte se pare, Apple poate profita de tehnologia Vilynx în mai multe feluri. Cel mai simplu ar fi să eticheteze într-o manieră mai eficientă conținutul foto-video dintr-un imaginile și clipurile pe care le ai în galerie. Dincolo de asta, Apple TV și aplicația de știri Apple News ar putea de asemenea să profite de mecanismele cu pricina. Pe de altă parte, nu este exclus ca această achiziție să fie corelată cu zvonurile legate de lansarea unui motor de căutare de la Apple, iar acolo este foarte relevant.

Citește și: