Apple vine cu explicații, după ce utilizatorii s-au simțit spionați

Apple vine cu explicații, după ce utilizatorii s-au simțit spionați

La scurt timp după lansarea Big Sur, cel mai nou sistem de operare de la Apple, gigantul din Cupertino se confruntă cu un nou scandal. Utilizatorii sunt îngrijorați că ar putea fi spionați.

Începând cu 12 noiembrie, când foarte mulți posesori de Mac au făcut tranziția de la macOS Catalina la macOS Big Sur, s-au trezit că aplicațiile lor de la terți instalate pe sistem refuză să mai pornească. În cel mai optimist caz, durează foarte mult pornirea.

Mulți au întâmpinat probleme și în utilizarea aplicațiilor și serviciilor Apple, precum iMessage sau Apple Pay. Acestea din urmă s-au remediat de la sine în maxim 24 de ore. Problema a fost una de suprasaturare a serverelor Apple cu cereri pentru certificarea, recertificarea, autorizarea dispozitivelor după update.

În ceea ce privește aplicațiile terțe, probleme au fost cauzate de Gatekeeper, un sistem de securitate implementat de Apple odată cu lansarea Mountain Lion. Acesta verifică aplicațiile terțe pe care vrei să le rulezi pe un sistem, în cazul în care nu au fost create de Apple. Astfel, îți ține Mac-ul în siguranță, prin verificarea unui program cu serverele gigantului din Cupertino. Procesul este unul exclusiv online.

În mod uzual, verificările prin intermediul Gatekeeper sunt instante și invizibile pentru utilizatori, pe lângă faptul că se petrec doar o dată, când pornești prima oară un program. Se pare însă că, după tranziția la Big Sur, Apple a decis să reverifice aplicațiile terțe pe care utilizatorii de Mac le au pe computer.

Mai mulți experți în securitate au verificat ce se petrece, din moment ce aplicațiile lor obișnuite refuză să pornească pe Big Sur sau o fac foarte lent. Când au verificat datele trimise către serverele Apple, au văzut că Mac-ul tău trimite informații necriptate, în mod text, legate de programele tale.

Alți experți au contrazis acele informații, dar oficialii Apple s-au arătat nevoiți să intervină. Au publicat un document stufos prin care explică modul în care funcționează Gatekeeper. În plus, au explicat să vor permite utilizatorilor să dezactiveze complet mecanismul de protecție, deși nu este cea mai inspirată decizie, având în vedere că este menit să prevină rularea de aplicații malițioase sau malware pe Mac.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI