Cum dezactivezi Gatekeeper și instalezi orice aplicații pe Mac

Cum dezactivezi Gatekeeper și instalezi orice aplicații pe Mac

Odată cu mac OS Sierra, sistemele Apple au devenit mai sigure ca niciodată, deși ar fi bine să știi cum dezactivezi Gatekeeper dacă vrei să instalezi orice programe.

Sistemele Apple nu sunt neapărat invulnerabile la viruși și diferite forme de malware. Există totuși câteva avantaje ce vin la pachet cu cele mai noi versiuni ale sistemului de operare. Cea mai importantă poartă numele de Gatekeeper și are rolul de a preveni instalarea aplicațiilor malițioase pe care le găsești pe internet. Gatekeeper funcționează nativ pe sistemele Apple, dar a devenit mai restrictiv odată cu noile versiuni ale sistemelor de operare create în Cupertino.

Până la mac OS Sierra, dacă intrai în System Preferences la secțiunea Security & Privacy, în tab-ul general, introduceai parola de administrator și puteai bifa ”Anywhere”. Respectiva opțiune se traducea prin libertatea de a instala orice aplicații, indiferent de proveniență. Odată cu Sierra, în mod nativ, nu mai poți instala aplicații decât din ”App Store-ul Apple” sau din ”App Store și de la dezvoltatori autorizați”. Ideea este una foarte bună și s-ar putea să faciliteze prevenirea infecțiilor derivate din aplicații malițioase.

Dacă ai însă câteva programe mai vechi sau unele pe care le-ai descărcat de pe internet și nu sunt certificate de către Apple, te vei confrunta cu un mesaj de eroare destul de agresiv. Cel mai probabil, vei întâmpina o notificare prin care ți se spune că ar fi bine să muți acele progrămele în Trash, deoarece sunt defecte. Dacă ești însă sigur că nu au nici un fel de problemă, ar fi bine să înveți cum dezactivezi Gatekeeper.

Procesul de dezactivare al Gatekeeper este unul pe care ar trebui să-l inițiezi doar dacă ești sigur că știi ce faci. Dintr-un punct de vedere, sistemul tău devine mai vulnerabil la infecții online după acest gest. În orice caz, dacă te-ai decis, pornește programul Terminal din Application – Utilities și tastează fără ghilimele ”sudo spctl –master-disable”. Confirmă comanda cu Enter, tastează parola de Admin și apasă din nou pe Enter. Închide fereastra de Terminal și intră din nou în Security & Privacy din System Preferences. Ar trebui să găsești opțiunea Anywhere disponibilă pe ecran. Bifeaz-o și instalează orice program nu ți-au funcționat înainte.

end Cum dezactivezi Gatekeeper și instalezi aplicații de oriunde

Citește și: