Apple și Google vor colabora pentru o idee excepțională: pacienți urmăriți prin telefon

Apple și Google vor colabora pentru o idee excepțională: pacienți urmăriți prin telefon

Mai multe țări au luat în calcul monitorizarea pacienților prin telefon. Acum, Google și Apple anunță că vor integra un așa sistem direct în sistemele pe care le controlează. Asta înseamnă, pe scurt, că pot urmări pacienți din întreaga lume.

Apple controlează telefoanele și tabletele cu iOS, Google le controlează pe cele cu Android. Și împreună controlează ceea ce reprezintă aproape 98% din piața de telefoane inteligente. Cele două companii au anunțat că vor colabora pentru crearea unei tehnologii de urmărire a contactelor pacienților infectați.

Ideea lor, folosită deja de câteva țări într-o mai bună sau mai proastă măsură, are rolul de a încetini răspândirea coronavirusului prin permisiunea oferită utilizatorilor de dispozitive de a opta pentru un sistem care cataloghează alte telefoane aflate în apropierea lor.

De ce implementarea Google și Apple va fi mai eficientă?

Alte țări s-au gândit să facă o aplicație și voit sau nu să-i facă pe cetățeni s-o instaleze. Ce vor să facă Google și Apple nu-i departe, dar dacă opțiunea e integrată direct în sistemul de operare e mai eficientă. Totodată, ar folosi tehnologia Bluetooth pentru monitorizare. Astfel, poate fi identificată atât răspândirea virusului, cât și poate fi făcută mult mai eficient informarea celor care e posibil să fi intrat în contact cu cei infectați.

Tehnologia va fi disponibilă de la jumătatea lui mai. Dar atât Apple, cât şi Google intenţionează ca în următoarele luni să includă tehnologia de urmărire direct în sistemele de operare, pentru ca utilizatorii să nu fie nevoiţi să descarce vreo aplicaţie pentru a se loga la telefoanele din apropierea lor.

Trebuie să știi încă că tehnologia nu va urmări locul sau identitatea utilizatorilor. Va culege însă date despre momentul în care telefoanele utilizatorilor s-au aflat aproape unele de altele. Datele sunt decriptate pe telefonul unui utilizator şi nu pe serverele companiilor. Datele de localizare GPS nu fac parte din proiect, doar localizarea prin Bluetooth.

Un exemplu de cât de eficient ar fi un așa sistem poți vedea în datele Google privind deplasarea.

Citește și:
Sursa: The Verge