04 sept. 2020 | 13:45

Apple se adaptează și-ți va livra primul iPhone 5G, dar nu te bucura prea tare deocamdată

ACTUALITATE
Apple se adaptează și-ți va livra primul iPhone 5G, dar nu te bucura prea tare deocamdată

Există în piață zvonuri potrivit cărora toate cele patru noi modele de iPhone pregătite de Apple vor veni cu conexiune 5G. Numai că nu te grăbi să te bucuri prea tare, pentru că această tehnologie e, totuși, adaptată infrastructurii din prezent.

Apple se pregătește să lanseze în luna octombrie noile modele iPhone (cel mai probabil, vor fi 4 la număr și toate vor fi 5G), dar și un nou iPad Air, două noi modele de ceasuri inteligente, o pereche de căști și un model mic de HomePod.

Tim Cook a pregătit patru noi modele de iPhone, cu ecrane între 5,4 și 6,7 inci, toate dotate cu tehnologia 5G. Numai că nu aceeași versiune de 5G pentru toate modelele, pentru că Apple s-a gândit să le adapteze pentru infrastructura din prezent.

Surse citate de Fast Company arată că doar unul din modelele viitoarei serii iPhone 12 va suporta varianta millimeter-wave de 5G și doar într-un număr limitat de țări – mai exact America, Japonia și Coreea de Sud. În România, spre exemplu, ajung modelele cu alte viteze de transfer – adică versiunea Sub-6, fix ce are România în prezent.

Apple adaptează iPhone-ul în funcție de infrastructura 5G

Vârful de gamă al celor de la Apple va fi iPhone Pro Max, cel mai probabil, adică fix modelul care oferi cele mai multe facilități și versiunea 5G millimeter-wave (mmWave). În România și alte țări decât cele menționate mai sus, toate modelele din seria iPhone 12, inclusiv cel mai scump dintre acestea, vor avea 5G Sub-6.

Diferențele țin de viteză și acoperire.

În România, spre exemplu, avem, într-o primă fază, “sub6” – adică tot spectrul de sub 6 GHz. Aceste frecvențe sunt cele care vor asigura o acoperire pentru acele zone în care densitățile umane sunt destul de reduse (mediul rural e un exemplu bun, dar și zonele montane sau autostrăzile). La “mmWave” intră ce-i la 26 GHz. Sunt viteze mari, antene mai multe folosite la putere mai mică, dar și-o gestionare mai bună a modului în care se face conexiunea la internet. Pe o rețea 5G pot fi create unele noi, virtuale, care vor fi adaptate pentru diverse scenarii de lucru și utilizare.

În cazul 5G, împărțirea ar fi așa: mașinile autonome au nevoie de lățime de bandă mare și viteză pe măsură, pentru că transmit foarte multe date, dar un telefon va fi folosit cam la fel ca până acum, doar cu o viteză mai mare de descărcare a conținutului.