Apple, sabotată masiv de Donald Trump: decizia care s-ar putea să coste enorm utilizatorii

Apple, sabotată masiv de Donald Trump: decizia care s-ar putea să coste enorm utilizatorii

Donald Trump a început un război comercial foarte agresiv cu China, iar consecințele financiare ale gesturilor sale le vom resimți cu toții. Apple s-ar putea totuși să plătească cel mai scump.

În urmă cu câteva zile, președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care punea interdicții pe interacțiunea oricăror companii americane cu câțiva giganți chinezi sau care aveau legături cu Republica Populară Chineză. Mulți au asociat documentul respectiv cu interzicerea TikTok în Statele Unite ale Americii, dar consecințele documentului sunt mult mai grave decât par la prima vedere.

În același ordin executiv este menționată Tencent, compania mamă a aplicației WeChat, cel mai popular program software de mobil din China. Dincolo de acest detaliu deloc insignifiant, Tencent are investiții majore în Riot Games (League of Legends) și multe alte companii americane. Acestea vor rămâne fără banii din China, de la mijlocul lunii septembrie.

Apple ar putea însă să plătească cel mai scump consecințele documentului semnat către președintele SUA. Nu de alta, dar legăturile dintre Apple și China sunt semnificative. Este suficient doar să te uiți pe spatele oricărui iPhone sau iPad și să vezi că sunt produse în republica populară.

La prima vedere, interdicția lui Donald Trump va forța Apple să elimine WeChat din AppStore, reducând la zero posibilitatea comercializării de iPhone-uri în China. Dincolo de asta, dacă Trump rămâne la putere, ar putea modifica radical modul în care Apple poate produce și comercializa produsele sale în viitor. În cel mai optimist caz, produsele gigantului din Cupertino vor deveni semnificativ mai scumpe.

Ca să înțelegi de ce o singură aplicația poate reduce la zero șansa de succes a unui telefon în China, trebuie să înțelegi la ce ajută WeChat. Deși s-ar putea să o asociezi doar cu conversații în format digital, precum WhatsApp, chinezii sunt dependenți de WeChat pentru plăți, pentru citit știri, pentru chemat taxiuri, pentru a accesa resurse guvernamentale în cazul afacerilor și nu numai. Un întreg ecosistem de acitivități sunt ancorate în în aplicația folosită la ora actuală de sute de milioane de oameni doar pe iPhone. Aceștia vor trece la alte telefoane din cauza interdicților semnate de Trump, dacă nu se schimbă ceva până la mijlocul lunii viitoare.

Punctual, vânzările Apple de iPhone, conform analistului Ming-Chi Kuo ar putea scădea cu 25-30% anul viitor. În același timp, vor scădea între 15 și 25% vânzările de Apple Watch, iPad, AirPods și Mac-uri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: